Stel dat iemand voldoet aan de voorwaarden, is de toepassing van de startersaftrek dan een keuze of een verplichting? Deze vraag werd door het forum van fiscaal dienstverleners, een onderdeel van de Belastingdienst, aan 417 aangesloten belastingadviseurs voorgelegd. Slechts 34% koos het juiste antwoord: toepassing van de startersaftrek is een verplichting.

De vraag op het forum was: Uw klant voldoet aan de voorwaarden voor de startersaftrek. Heeft u de keuze om vervolgens de startersaftrek toe te passen? De adviseurs kozen uit de volgende mogelijkheden (de antwoordpercentages staan erachter):

  • Ja, net als de zelfstandigenaftrek is dit een keuze. (8%)
  • Ja, als mijn klant zich kwalificeert voor de startersaftrek kan hij er - indien wenselijk - voor kiezen de startersaftrek toe te passen. (30%)
  • Nee, als mijn klant aan de voorwaarden voldoet voor de startersaftrek, dan moet ik deze toepassen. (34%, het juiste antwoord)
  • Dat ligt aan de zelfstandigenaftrek. Als ik die toepas, dan moet ik ook de startersaangifte aanpassen. (29%)

De startersaftrek kent vier voorwaarden: 

  1. Iemand moet ondernemer zijn voor de IB.
  2. Hij moet voldoen aan het urencriterium.
  3. Hij moet in één of meer van de afgelopen vijf kalenderjaren geen ondernemer geweest zijn.
  4. Hij mag in de afgelopen vijf kalenderjaren niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebben toegepast.

In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek is de startersaftrek geen zelfstandige fiscale faciliteit, maar onderdeel van de zelfstandigenaftrek De ondernemer en zijn adviseur kunnen dus niet kiezen voor toepassing. Als iemand aan de voorwaarden voldoet, past hij de startersaftrek toe, aldus het forum.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Carrousel: Carrousel

  1279
Gerelateerde artikelen