Vanaf 15 december sluit de zogenoemde kaasroute, waarbij Belgen roerende goederen zoals spaargeld, aandelen en juwelen in een doorgaans Nederlandse schenkingsakte laten registreren om schenkbelasting in België te ontlopen. Nederlandse notarissen in de grensstreek worden nu overspoeld door Belgen die nog snel even belastingvrij willen schenken.

De kaasroute is geliefd bij de Belgische burger, omdat ze mogelijk maakt om cash, beleggingsportefeuilles, kunstcollecties, maar ook aandelen van (niet-beursgenoteerde) familievennootschappen volledig belastingvrij over te dragen. Het maakt niet uit hoeveel wordt geschonken: 1.000 euro of 10 miljoen euro: alles onbelast en geen cent schenk- /of erfbelasting. Enige voorwaarde: de schenker moet de schenking minstens drie jaar overleven, de 'verdachte periode'.

De Belgische Kamercommissie van Financiën keurde deze zomer een wetsvoorstel goed om de kaasroute vanaf 1 december te sluiten. Vorige maand gaf diezelfde commissie haar fiat aan een amendement, waardoor de startdatum 15 december wordt. De parkeerplaatsen van notarissen in de grensstreek staan nu vol Belgische auto's van mensen die nog willen profiteren van de vrijstelling, meldt het dagblad BN/De Stem.

 

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting, Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen