De Tweede Kamer is de problemen bij de Belastingdienst meer dan zat. De Kamerleden klagen met name over de enorme hoeveelheid stukken die ze te verwerken krijgen. Vrijdag 20 september jl. werden er weer 14 brieven en onderzoeken over de Belastingdienst naar de Kamer gestuurd.
De problemen met de ICT, organisatie en cultuur van de Belastingdienst zijn gigantisch. Vele externe bureaus hebben de dienst ‘kapot’ geadviseerd, zo stelt de Tweede Kamer. Daarnaast moeten de enorme aantallen moties die worden ingediend door Kamerleden beterschap afdwingen, zoals in het toeslagenstelsel, waarin de burger verdwaalt en er inmiddels 694.000 (terug)betalingsregelingen van kracht zijn.
Woensdag 25 september jl. was er opnieuw een debat. Zelfs Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) waren niet te spreken over de enorme hoeveelheid stukken die hen vrijdag weer ten deel viel, zo schrijft het Financieele Dagblad. Leijten had het over een 'verziekt weekend'. Omtzigt gaf aan dat ‘zijn taks is bereikt’ met de stapels stukken. Tijdens het debat werd duidelijk dat ook coalitiegenoten CDA en VVD hun geduld aan het verliezen zijn.
Staatssecretaris Snel van Financiën bleef dezelfde boodschap uitdragen: "de kritiek is terecht en er wordt hard aan gewerkt". Zoals Snel al eerder heeft gedeeld, is "de veranderopgave bij de Belastingdienst groter dan verwacht".
De grote confrontatie tussen de Kamer en Snel over de onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag (de CAF-11 zaak) zal binnenkort tot een climax komen als de resultaten van de nadere onderzoeken bekend zijn. Van belang is hoe de betrokken ouders gecompenseerd gaan worden, maar Omtzigt wil ook dat de schuldige ambtenaren worden vervolgd.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen