Politieke partijen stellen fiscale maatregelen voor corporaties en ontwikkelaars voor als maatregel om sneller meer woningen te bouwen. Onder andere GroenLinks-PvdA pleit voor het schrappen van de winstbelasting voor corporaties. Het CDA en de ChristenUnie dienden een motie in om een verlaagd btw-tarief voor nieuwbouwwoningen te onderzoeken.
Dat meldt het FD. De nieuwbouw van woningen dreigt terug te vallen, terwijl die juist omhoog moet om de woningnood te bestrijden. Tot 2030 zouden er in Nederland nog ‘een kleine 900.000 woningen’ moeten worden gebouwd om de tekorten op de woningmarkt te bestrijden. Om dat te halen moeten er jaarlijks meer dan 100.000 woningen bijkomen.
Voor volgend jaar verwacht demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat er juist minder in plaats van meer woningen gebouwd gaan worden. Omdat de ‘nood nog nooit zo hoog is geweest’ wil CDA-Kamerlid Inge van Dijk dat het verlagen van het btw-tarief voor nieuwbouw naar 9 procent onderzocht wordt. Dat onderzoek naar een verlaagd btw-tarief komt er volgens de minister.
Dat geldt ook voor het schrappen van de vennootschapsbelasting voor corporaties, waar onder andere GroenLinks-PvdA, SP en ChristenUnie op aandrongen. Die loopt op van €1,1 mrd dit jaar naar €1,5 mrd in 2027, rekende koepelorganisatie Aedes deze week de Kamer voor.
Vanuit de vastgoedsector wordt overigens vooral gevraagd om een lagere overdrachtsbelasting, inmiddels opgelopen tot 10,4 procent voor vastgoedbeleggers, schrijft de krant. De Jonge noemde die, ongevraagd, zeker in internationaal perspectief ‘echt te hoog’ en een ‘graat in de keel’.
Ook G4 wil meer geld voor corporaties
Eerder deze maand pleitten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht (de G4) en Eindhoven dat het Rijk de corporaties financieel te hulp moeten schieten. Zij vroegen eveneens om lagere belastingdruk voor woningcorporaties zodat die meer geld overhouden voor investeringen.
Bron: FD/ANP