Francine Giskes van de Algemene Rekenkamer hekelt de regeldrift van de Tweede Kamer. Zij vindt dat het parlement zijn doel voorbij schiet door de Belastingdienst op te zadelen met zeer specifieke en dus ingewikkelde wetgeving. Die is misschien goed bedoeld, maar vaak niet uitvoerbaar.

Dat zegt ze in Elsevier Weekblad. Giskes is een van de drie leden van de Algemene Rekenkamer en houdt bij dit college vooral de Belastingdienst in de gaten.

Uit haar rapportages blijkt telkens hoeveel er mis gaat bij deze dienst, waar dertigduizend mensen moeten werken met verouderde ict, waar het management vaak niet weet wat er op de werkvloer speelt en waar ‘een wezensvreemde taak’ aan de belastinginning werd toegevoegd, namelijk het uitbetalen van toeslagen. Volgens Giskes wringt de schoen vooral bij die laatste taak, zeker ook omdat de Belastingdienst opdracht kreeg de toeslagen direct over te maken, en daarna pas gegevens te controleren en desnoods terug te vorderen.

Giskes noemt in het weekblad ook de combinatiekorting als voorbeeld van te specifieke regelgeving. "De Kamer maakt zich te druk om mensen die net buiten een regeling dreigen te vallen, en dan een extra voorziening toevoegt. Daardoor wordt het te ingewikkeld en onuitvoerbaar."

Bron: Elsevier Weekblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen