Volgens de Oeso hebben de Oeso- en G20-landen de laatste tien jaar € 95 miljard aan extra belastinginkomsten binnengehaald door financiële en fiscale informatie met elkaar te delen.
De internationale uitwisseling van bankgegevens kan succesvol worden genoemd bij de aanpak van belastingontduiking. De Oeso maakt vandaag cijfers bekend over wat de verbeterde uitwisseling van financiële gegevens precies heeft opgeleverd, schrijft het FD.
Meer dan negentig landen doen mee aan het Oeso-initiatief om elkaar meer inzage te geven in belastingaangiftes, inclusief de bankgegevens die daarin staan. De deelnemers aan de Common Reporting Standard (CRS) hebben tot dusver informatie uitgewisseld over 47 miljoen buitenlandse bankrekeningen. Op deze rekeningen staat ongeveer € 4900 miljard.
De automatische gegevensuitwisseling heeft zijn weerslag gehad op geld dat wordt aangehouden in ruim veertig belastingparadijzen. In de jaren 2000 tot en met 2008 liepen de tegoeden van particulieren en bedrijven in de belastingparadijzen op tot $ 1600 miljard. De laatste tien jaar zijn deze tegoeden met ruim een derde afgenomen, oftewel met $ 551 miljard. De Oeso schrijft het merendeel van deze afname toe aan de grotere onderlinge transparantie tussen belastingdiensten.
De verwachting is dat de belastinginkomsten van de Oeso-landen door de gegevensuitwisseling nog verder kunnen stijgen naarmate landen de verkregen data geavanceerder gaan verwerken.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht