Het kabinet heeft bewust de belastingen niet verhoogd om de 2,8 miljard op te hoesten waarmee de pijn van de hoge prijzen moet worden verzacht. Ook wilde het kabinet het bedrag niet in de staatsschuld laten lopen, "omdat je dan de rekening tóch weer bij iedereen neerlegt", aldus staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). Het geld komt uit een speciaal Brexit-potje en de hogere gasbaten.
"Normaal gesproken zou je het geld uit de inkomstenkant halen", zegt Van Rij. "Maar we hebben een uitzondering gemaakt op de begrotingsregels, zonder dat andere departementen daar nadeel van bevinden."
Het kabinet maakt met het besluit de accijnzen te verlagen ook een uitzondering op de trend dat groene en gezonde gewoonten fiscaal worden gestimuleerd, en vervuilende keuzes juist duurder worden gemaakt. Dat is volgens Van Rij in de huidige crisissituatie niet meer dan logisch. "Nu zijn er situaties dat mensen niet eens de auto kúnnen gebruiken, omdat wat ze aan de pomp moeten betalen gewoon veel te duur is."
Ook de btw op energie gaat omlaag, zij het pas vanaf 1 juli. Als het kabinet de belasting eerder zou verlagen, zouden andere belastingen mogelijk alsnog omhoog moeten om de lagere btw-inkomsten te compenseren.
Bovendien zou het "technisch ingewikkeld" zijn om dit nog in het voorjaar te doen. Van Rij zegt desgevraagd wel dat de Belastingdienst, die toch al met veel problemen kampt, het pakket wel kan uitvoeren. "Ik heb het heel specifiek gevraagd", zegt Van Rij.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen