Een vastgoedmakelaar uit Enschede staat de komende dagen voor de rechter op verdenking van taxatiefraude.

De makelaar wordt ervan verdacht het entertainment park Go Planet in 2007 opzettelijk laag te hebben gewaardeerd ten nadele van de erven van mede-eigenaar Endstra en ten nadele van de Belastingdienst.

Go Planet is een mega entertainment park in Enschede dat in 2000 werd geopend onder de naam Miracle Planet. De bouwkosten bedroegen € 55 miljoen. In mei 2001 werden grote delen van het park alweer gesloten in verband met enorme exploitatieverliezen. Hummel en Endstra hebben daarna met hun gezamenlijke vastgoedbedrijf, de Museum Vastgoed Groep, Go Planet gekocht.

Na het overlijden van Endstra moest de vastgoedportefeuille worden gewaardeerd. De makelaar heeft het park toen gewaardeerd op een bedrag van € 2,45 miljoen. Het park is daarna verkocht aan een Zwitserse vennootschap van de ex-vrouw van Hummel voor een bedrag van € 2,35 miljoen. Ruim een half jaar later heeft deze vennootschap het entertainmentpark verkocht voor € 8 miljoen. Hierdoor zijn de erven Endstra en de Belastingdienst flink benadeeld.

De rechter moet nu beoordelen of de makelaar het park op de werkelijke waarde heeft getaxeerd of dat er sprake is van taxatiefraude. Saillant detail daarbij is dat de courtage voor de taxatie zestien maal het gebruikelijke tarief betrof.

Vastgoedmakelaars volgen de rechtszaak met belangstelling. De uitspraak kan in de toekomst grote gevolgen hebben voor hun werk.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer, Schenk- en erfbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  472
Gerelateerde artikelen