Opnieuw trekt een organisatie aan de bel over de digitalisering van de belastingaangifte. Dit keer is het vakbond FNV, die steeds vaker meldingen krijgt van mensen die grote moeite hebben om aangifte te doen.
De Belastingdienst wil alle 'blauwe brieven' de komende vijf tot zeven jaar vervangen door elektronische post. Veel mensen hebben zorgen over de plannen. Ook de Nationale ombudsman wil dat er naast de digitale manier altijd een tweede optie openblijft voor burgers om te communiceren met de overheid.
 
Volgens de FNV kunnen met name laaggeletterden de digitale ontwikkelingen moeilijk bijbenen. Ook zijn er nog altijd veel mensen, onder wie ouderen, die onvoldoende toegang hebben tot internet.
 
De FNV helpt jaarlijks zo'n 250.000 mensen met hun aangifte. In een brief aan de Tweede Kamer roept de bond op om belastingaangifte voor mensen makkelijker te maken, onder meer door de toeslagenenvelop te laten bestaan.
 
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft overigens al wel gezegd dat wie geen computer of internet heeft, digibeet is en geen vrienden of familie heeft om te helpen, toch nog een papieren brief in een echte blauwe envelop van de Belastingdienst kan krijgen.
 
Zie ook Ook verzoek om teruggaaf dividendbelasting digitaal en T.A. Cramwinckel, Elektronisch berichtenverkeer van en naar de Belastingdienst, TaxVisions editie 13 november 2015.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen