Vanaf 1 januari kan een (bank)spaarhypotheek worden beëindigd bij aankoop van een nieuwe woning, zonder dat belasting moet worden betaald over het gespaarde tegoed. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, maar is niet altijd voordelig.
Vanaf 1 januari 2017 kan een bestaande (bank)spaarhypotheek belastingvrij worden afgekocht bij de aankoop van een nieuwe woning. Met het vrijgekomen tegoed moet de hypotheek worden afgelost. Bij een (bank)spaarhypotheek wordt belastingvrij gespaard voor de aflossing op de einddatum van de hypotheek. Als er nog niet 15 of 20 jaar premie is betaald, moest voorheen bij afkoop alsnog belasting betaald worden over het spaardeel. Vanaf dit jaar hoeft, bij de aankoop van een nieuw huis, de oude (bank)spaarhypotheek niet worden meegenomen, maar kan ook gekozen worden voor een nieuwe hypotheek. Of dit gunstig is, hangt af van veel factoren. 
 
Belangrijke overwegingen om de (bank)spaarhypotheek wel of niet te beëindigen zijn:
  • Een (bank)spaarhypotheek rendeert vooral aan het eind van de looptijd. De invloed van kosten is dan kleiner en het gespaarde kapitaal groot. Bij vroegtijdige afkoop is dit voordeel weg. Laat een adviseur doorrekenen of het aflossen van de schuld meer oplevert dan het opgeven van dit voordeel.
  • Een (bank)spaarhypotheek biedt ook de bank zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost. Daarom is toestemming van de bank nodig bij afkoop. De bank eist in veel gevallen dat het nog niet afgeloste deel van de lening annuïtair wordt afgelost. 
  • Na afkoop kan niet opnieuw een (bank)spaarhypotheek worden afgesloten.
 
 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

14

Gerelateerde artikelen