Een bedrijf dat bij de overheid aanklopt voor steun, moet ongewenste belastingconstructies afbouwen om hiervoor in aanmerking te komen, meldde staatssecretaris Hans Vijlbrief eind vorige week. "Kan niet, de condities van de staatssecretaris zijn strijdig met het vrije verkeer van kapitaal" zeggen twee Loyens & Loeff-fiscalisten in het Financieele Dagblad.
Vijlbrief stelt twee voorwaarden aan bedrijven die om steun vragen. Ze mogen niet gevestigd zijn in een land met een te laag belastingtarief, op dit moment in totaal 24 landen, en ze betalen geen renten of royalty’s aan vestigingen van het concern in landen met een te laag belastingtarief.
Het Europese Hof van Justitie oordeelde echter in een belangrijke ontwijkingszaak dat belastingplichtigen het recht hebben om gebruik te maken van belastingcompetitie tussen de lidstaten. "De voorwaarden die het kabinet aan staatssteun stelt, zullen dus geen standhouden bij het Europese Hof", concludeert Dennis Weber, die ook hoogleraar Europees belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam.
Zijn collega bij Loyens & Loeff en tevens hoogleraar belastingrecht aan Maastricht University, Raymond Luja, ziet dat anders. "Ik verwacht niet dat de Europese Commissie problemen zal hebben met de Nederlandse voorwaarden. Polen ging Nederland voor. Dat verlangt dat bedrijven die steun vragen, in voorkomende gevallen hun hoofdkantoor binnen negen maanden in Europa re vestigen. De Commissie maakte geen bezwaar tegen de Poolse eis."
Meer dan 10 procent aandelen
Vijlbrief zegt daarnaast dat de voorwaarde aan de vestigingsplaats ook geldt voor deelnemingen en de directe aandeelhouders van het steun vragende bedrijf. Het uitgangspunt bij deze voorwaarde is dat alleen gekeken wordt naar de aandeelhouders die meer dan 10% van de aandelen in bezit hebben. Luja constateert hier wel een probleem. "Als dat Europese aandeelhouders zijn, is het vrije verkeer van kapitaal in het geding", zegt hij in de krant.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht
Dossiers: Corona