De oorlogswinstbelasting, een heffing uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) die winst belastte om crisisuitgaven te financieren, is opnieuw onder de aandacht gebracht bij fiscalisten én het grote publiek. Deze hernieuwde belangstelling is te danken aan Rob Koster die in het onderzoek voor zijn masterscriptie fiscaal recht een aantal vernieuwingen ontdekte in deze winstbelasting. 

Volgens Koster is de oorlogswinstbelasting ten onrechte in de vergetelheid geraakt, want deze belasting was de eerste heffing van lichamen waarbij de winst werd belast op het moment van realisatie — en dus niet bij uitkering. "In haar korte bestaan tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft ze niet alleen grote financiële betekenis gehad, maar is ze ook belangrijk geweest voor het denken over de grondslagen van een winstbelasting voor lichamen", zo schrijft Koster in een artikel dat deze week verscheen in het Weekblad fiscaal recht.

Ook het Noordhollands Dagblad besteedt aandacht aan dit bijzondere onderwerp omdat gedurende de hele oorlog in Den Helder de Marine en soldaten van de Landmacht waren gelegerd. In de Noord-Hollandse havenstad profiteerden winkeliers, kroegbazen, melkveehouders, landbouwers en vissers van de oorlog vanwege de aanwezigheid van de vele soldaten. De ondernemers konden het jaar daarop een aanslag oorlogswinstbelasting tegemoet zien, nadat die heffing met terugwerkende kracht per augustus 1914 in werking was getreden. Koster vertelt hierover in de krant: "De zeevisserij was in Den Helder, Den Oever en op Texel een belangrijke bron van inkomsten. De oorlogswinstbelasting belastte de in de oorlog gerealiseerde winststijgingen, vooral voor zover die voortkwamen uit hogere visprijzen."

Het onderzoek verschijnt 30 januari als boek onder de titel 'De vergeten Wet op de Oorlogswinstbelasting 1916'. Wat Koster betreft, is het onderwerp 'oorlogswinstbelasting' nog lang niet uitgeput. De Universiteit Leiden heeft hem gevraagd een voorstel te doen voor een proefschrift over het onderwerp.

 

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

23

Gerelateerde artikelen