De parlementaire enquête Fraudebeleid en Dienstverlening, aangekondigd naar aanleiding van het toeslagenschandaal, gaat komende maand van start. De openbare verhoren worden naar verwachting in het voorjaar van 2023 gehouden. Het is de bedoeling dat de commissie haar eindverslag in november van dat jaar presenteert.
Dat staat in het onderzoeksvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd en volgende week in stemming wordt gebracht. Een van de hoofddoelen van de parlementaire enquête is om "inzicht te krijgen in de wijze waarop de overheid fraude bestrijdt en daarbij tekort is geschoten in de dienstverlening aan en rechtsbescherming van burgers".
De parlementaire enquête volgt op het werk van een parlementaire ondervragingscommissie die in haar eindrapport Ongekend Onrecht geen spaan heel liet van de manier waarop de Belastingdienst ouders behandelde die verdacht werden van fraude met de kinderopvangtoeslag. Naar aanleiding van dat rapport trad ruim een jaar geleden het vorige kabinet af.
De Kamer stemde kort daarna in met een voorstel van SP-leider Lilian Marijnissen om breder onderzoek te doen dan alleen bij de Belastingdienst. Ook andere uitvoeringsinstanties, zoals het UWV, de IND en het CJIB, zijn mogelijk uit de bocht gevlogen bij de aanpak van fraude en misbruik. Met de parlementaire enquête wordt daarvoor het zwaarste instrument gebruikt waarover de Kamer beschikt.
Aan de openbare verhoren gaat een maandenlang literatuur- en dossieronderzoek vooraf. Ook worden besloten voorgesprekken gehouden. De commissie krijgt de beschikking over een ambtelijke staf waar onder meer zes onderzoekers, een informatiespecialist, een data-analist en een juridisch adviseur deel van uitmaken. De kosten van de enquête worden geraamd op 3,1 miljoen euro.
De compensatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal valt buiten de reikwijdte van het onderzoek. De moeizaam verlopende hersteloperatie is onderdeel van een "lopend dossier" waar de vaste Kamercommissie voor Financiën zich over buigt.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet