De Wet verhuurderheffing blijft voorlopig beperkt tot 2013. De heffing voor de jaren 2014 en later wordt in een afzonderlijk wetsvoorstel geregeld. Minister Blok heeft hier nog een zware kluif aan. Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer gaf senator Essers al aan dat het wetsvoorstel naar zijn idee zeker niet zal bijdragen aan meer investeringen in nieuwbouw, woningverbetering en energiebesparing. Dat beeld lijkt te kloppen. Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de NOS blijkt dat bijna de helft van alle corporaties vanaf 2014 stopt met nieuwbouw. In totaal schrappen corporaties de komende jaren voor zeker 3 miljard aan projecten voor de bouw van zeker 16.000 woningen.
Verhuurderheffing zorgt voor investeringsstop
Voorzitter Marc Calon van Aedes, vereniging van woningcorporaties voorziet nog grotere gevolgen: ‘Dit is pas het topje van de ijsberg. Investeringen van corporaties zijn straks door de verhuurdersheffing helemaal niet meer mogelijk. Daardoor komen er over een paar jaar helemaal geen nieuwe woningen meer bij in de sector.' Dat is iets wat de toch al moeizame bouwsector op dit moment zeker niet kan gebruiken.
Minister Blok zal direct na het kerstreces flink aan de bak moeten. Hij beloofde in het vroege voorjaar te komen met een notitie over de mate waarin de verhuurderheffing de maatschappelijke doelstellingen en de solvabiliteit van woningcorporaties aantast en welke effecten het heeft op het sociale huurbeleid in de verschillende regio's en op onderhoud en nieuwbouw. Hierin zal hij ook de zelfstandige positie van studentenwoningen en verzorgingsflats betrekken.
Blok: 'het kabinet gaat nu een voorstel uitwerken voor een woningwaarderingssysteem en verhuurderheffing die corporaties de mogelijkheid biedt op termijn te blijven investeren in onderhoud en nieuwbouw en die bovendien recht doet aan de draagkracht van huurders en corporaties, met inachtneming van de in het regeerakkoord beoogde opbrengst van de verhuurderheffing.'
Haast is geboden want een wetsvoorstel waarin de verhuurderheffing voor de jaren na 2013 wordt vormgegeven zal, gezien de behandeltijd, zo snel mogelijk aan het parlement moeten worden aangeboden. Zo niet, dan lijkt de verhuurderheffing al na 1 jaar een stille dood de sterven. Het kabinet zal dan op zoek moeten gaan naar een andere oplossing voor de gederfde budgettaire opbrengst.
En dan is er nog een ander 'heikel'punt: het wetsvoorstel Huurverhoging op grond van inkomen. Het debat in de Eerste Kamer over dit wetsvoorstel werd in juni van dit jaar geschorst. Het is onduidelijk wanneer en in welke vorm dit wetsvoorstel weer aan de orde zal komen. Mocht een dergelijk voorstel toch worden aangenomen, dan ontstaat volgens senator De Lange de merkwaardige situatie dat huren worden verhoogd door dit wetsvoorstel en de extra inkomsten voor verhuurders vervolgens worden afgeroomd via het wetsvoorstel Verhuurderheffing.
Door al deze onzekerheden stelt ruim een vijfde van de corporaties volgens het onderzoek van de NOS het onderhoud uit, vanaf 2014 is dat zelfs ruim een derde van de corporaties. 'Dat betekent dat ruim 20.000 corporatiewoningen de komende vijf jaar minder vaak of later dan gepland een onderhoudsbeurt krijgen', stelt de NOS.
Financiële problemen door huurverhoging
Om de verhuurderheffing te kunen opbrengen, mogen woningcorporaties de huren straks verhogen naar maximaal 4,5% van de WOZ-waarde van de woning. Deze maatregel is opgenomen in het Regeerakkoord tussen VVD en PvdA. Uit het onderzoek van de NOS komt naar voren dat ruim driekwart van de corporaties hiervan gebruik zal maken. Maar de corporaties zijn bang dat veel huurders de huurverhogingen niet kunnen betalen en in financiële problemen zullen komen. Bovendien pakt deze maatregel desastreus uit voor corporaties in krimpgebieden. Door de lage WOZ-waarden kunnen zij geen huurverhoging doorvoeren en zullen zij juist de huur moeten verlagen. Betrokkenen verklaren aan de NOS dat dit in een paar gevallen zal leiden tot een faillissement.
Minister Blok is er dus alles aan gelegen om snel duidelijkheid te verschaffen zodat woningcorporaties en huurders weten waar zij de komende jaren aan toe zijn.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen