Naast het bijzondere uitstel van betaling voor diverse belastingen, kunnen ondernemers ook hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verlagen wanneer zij door de coronacrisis verwachten minder winst te maken. Bovendien krijgen aanvragers het verschil terugbetaald wanneer de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die zij in de eerste maanden van het jaar hebben betaald.

De wijziging van de voorlopige aanslag zit wel vast aan een procedure. Voor de wijziging van de inkomstenbelasting moet dat via 'Mijn Belastingdienst'. Voor de vennootschapsbelasting kan de ondernemer zijn voorlopige aanslag op drie manieren wijzigen:

  1. Hij gebruikt het formulier in het nieuwe ondernemersportaal: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ga naar Inloggen voor ondernemers op de website van de Belastingdienst, kies voor Mijn Belastingdienst Zakelijk en log in met eHerkenning.
  2. De ondernemer doet de aanvraag of wijziging met commerciële softwarepakket of laat dit door zijn belastingadviseur doen.
  3. Bedrijven of instellingen die geen gebruik kunnen maken van Mijn Belastingdienst Zakelijk, kunnen op de website van de Belastingdienst het formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020' invullen.

Er zijn drie aandachtspunten:

  • Aanvragen die op een andere wijze worden ingediend, neemt de Belastingdienst niet in behandeling.
  • Als de ondernemer nu zijn voorlopige aanslag aanpast en aangeeft dat hij de rest van het jaar geen winst meer verwacht, kan dit gevolgen hebben voor zijn definitieve aanslag. Hij betaalt op dit moment elke maand al een deel van de belasting die hij over dit jaar zou moeten betalen. De Belastingdienst verrekent dit achteraf bij de definitieve aanslag. Het teveel betaalde bedrag krijgt de ondernemer dan terug, maar te weinig betaalde of te veel teruggekregen belasting moet hij bijbetalen.
  • Wanneer de ondernemer later in het jaar weer winst maakt, kan hij het beste zijn voorlopige aanslag opnieuw wijzigen. Zo voorkomt hij dat hij bij zijn definitieve aanslag moet bijbetalen.

Zie voor alle fiscale noodmaatregelen de dossierpagina's Belastingheffing formeel en Belastingheffing materieel van het Dossier Coronavirus. 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Dossiers: Corona

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

9

Gerelateerde artikelen