De Hoge Raad komt niet deze maand, maar in augustus dit jaar met het arrest over de herstelwet en de overbruggingsheffing box 3 waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Dat meldt het FD.

Met het oordeel van de hoogste belastingrechter over de hersteloperatie en de overbruggingsheffing zijn grote bedragen gemoeid. Hiermee houdt de onzekerheid aan over mogelijke miljardentegenvallers voor de staatskas. Ook belastingplichtigen zitten langer in onzekerheid over de hoogte van hun belastingaanslag.

De Hoge Raad zegt niet waarom de uitspraak is uitgesteld, zo schrijft de krant. Vorig jaar september kwam advocaat-generaal Peter Wattel met een conclusie in een cassatiezaak tegen een onderdeel van het herstel. In die zaak constateert Wattel dat de wet Rechtsherstel box 3 bij bezitters van ander vermogen dan spaargeld nog steeds het discriminatieverbod en het eigendomsrecht schendt omdat nog steeds zeer verschillend renderende of negatief renderende beleggingen belast worden naar één uniform positief rendement.

Volgens Cor Overduin, belastingadviseur bij accountants- en advieskantoor Grant Thornton, staat de Hoge Raad onder grote druk om met een oordeel te komen. Lagere rechters moeten nu op hun eigen kompas varen om te beoordelen over de uitkomsten van de hersteloperatie stroken met het kerstarrest, zegt Overduin, die namens de Bond voor Belastingbetalers belastingplichtigen bijstaat die in beroep gaan.

Lees ook het Dossier Box 3.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

3078

Gerelateerde artikelen