VNO-NCW en MKB-Nederland maken 'ernstig bezwaar' tegen een conceptwetsvoorstel van het ministerie van Financiën waarin de definitie voor geneesmiddelen wordt aangescherpt in verband met de btw-heffing.

Die aanscherping zorgt volgens beide organisaties voor concurrentieverstoring tussen zelfzorggeneesmiddelen die onder de Geneesmiddelenwet vallen (6%-tarief) en vergelijkbare farmaceutische producten die op een andere manier worden gereguleerd (21%-tarief).

De aanscherping is een reactie op de uitspraak van de Hoge Raad van vorig jaar november dat bepaalde tandpasta's en zonnebrandmiddelen ook onder het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor geneesmiddelen vallen. Het ministerie van Financiën vindt die uitbreiding 'niet beoogd' en stelt voor om het verlaagde tarief alleen te laten gelden voor geneesmiddelen waarvoor op grond van de Geneesmiddelenwet een handelsvergunning is afgegeven. Dit heeft tot gevolg dat circa 150 farmaceutische producten die vergelijkbaar zijn met zelfzorggeneesmiddelen, automatisch niet meer onder het tarief van 6 procent vallen. Het gaat hierbij onder meer om hoestdranken en oog- en oordruppels.

KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) zeggen vandaag in het Financieele Dagblad dat de btw-verhoging voor farmacologische medische hulpmiddelen de collectieve kosten in de gezondheidszorg doen stijgen. De organisaties vinden dat zonnebrandmiddelen die beschermen tegen huidkanker onder het verlaagde btw-tarief behoren te vallen. Preventie van de meest voorkomende kankersoort in Nederland, onder meer door insmeren met zonnebrandcrème, staat hoog op de agenda, ook bij de overheid. Een hoog btw-tarief op deze crèmes, met als gevolg dat die minder vaak worden gekocht en gebruikt, valt daar volgens KWF en NVDV niet mee te rijmen.
 

 

Bron: VNO-NCW/FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

19

Gerelateerde artikelen