"Een consument kan alle btw op de zonnepaneleninstallatie terugvragen, een rechtspersoon, bijvoorbeeld een VvE, kan dat alleen in dezelfde verhouding als dat de opgewekte zonne-energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Een consument dient de btw dus over alle opgewekte energie af te dragen en een VvE hoeft dit alleen over de opgewekte energie te doen die aan het stroomnet is geleverd."

Dat zegt btw-specialist Romano Hagen in het Solar Magazine. Hagen geeft een rekenvoorbeeld. "Als een VvE 10.000 kilowattuur zonnestroom opwekt en hiervan 6.000 kilowattuur aan het stroomnet wordt geleverd tijdens de opwekking, kan in dit geval 6.000/10.000 van de btw op de aanschaf van de installatie teruggevraagd worden."

Volgens de btw-specialist geldt dit principe ook voor andere rechtspersonen die geen btw-belaste activiteiten verrichten zoals kerken, stichtingen en verenigingen. De nieuwe KOR die per 1 januari dit jaar is ingegaan, heeft invloed op de btw-teruggave. Wanneer de terug te vragen btw 2.500 euro of meer bedraagt, dan moet in de 4 jaar na het jaar van aanschaf van de installatie btw afgedragen worden.

Hagen wijst in het magazine ook op het tijdstip van aanschaf van de installatie. "Wanneer de installatie in december is geplaatst, zal er niet veel zijn teruggeleverd in verhouding tot de totale opwek. Wanneer de installatie echter in mei is gekocht, zal er wel veel zonnestroom worden teruggeleverd in verhouding tot de totale opwek. De btw-teruggave voor een installatie die geplaatst is in mei zal daarom hoger zijn dan de btw-teruggave voor een installatie die geplaatst is in december."

Bron: Solar Magazine

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

4

Gerelateerde artikelen