Hoe moet een werkgever een nabetaling verwerken in de aangifte loonheffingen van een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt en uit dienst is? Het Forum Salaris van de Belastingdienst geeft antwoord.

De exacte vraag is: Een werknemer is uit dienst en heeft in 2021 de AOW-leeftijd bereikt. Hij ontvangt in 2021 een bonus als nabetaling. Deze bonus ziet op de verzekerde periode in 2020. Is de nabetaling over 2020 SV-loon in 2021? En welke verzekeringsindicaties moet de werkgever invullen? Tenslotte wordt de vraag beantwoordt hoe het zit met het opgeven van de sectorcode?

Antwoord
De nabetaling is wel loon voor de werknemersverzekeringen (SV-loon) in 2021, maar er is geen verzekerings- of premieplicht. Er is geen verzekeringsplicht omdat de werknemer uit dienst is. Hij is dan niet meer verzekerd. Er is geen premieplicht omdat:

  • er geen loontijdvak is in 2021. In dit jaar betaalt de werkgever alleen een bonus waarop de tabel bijzondere beloningen van toepassing is. Er is daarom geen (cumulatieve) heffingsruimte in verband met VCR.
  • de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt. Hij is dan niet meer premieplichting.

De nabetaling verwerkt de werkgever als volgt in de aangifte:

  • Hij vult de gegevensgroep Sector niet in.
  • Hij vermeldt de nabetaling wel als Loon SV.
  • Alle premierubrieken vult de werkgever in met € 0.

Er is een onderscheid tussen verzekeringsplicht en premieplicht. Verzekeringsplicht moet de werkgever met indicaties invullen in de aangifte loonheffingen. Voor premieplicht zijn geen indicaties. Het kan zijn dat er wel verzekeringsplicht en geen premieplicht is. Andersom kan ook. Als er verzekeringsplicht is, of premieplicht, of beide, dan moet de werkgever de gegevens van de gegevensgroep Sector opgeven.

Bron: Belastingdienst/Forum salaris

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Premieheffing

103

Gerelateerde artikelen