Bij de financiële afwikkeling van hun huwelijk verzwijgt de man opzettelijk een door hem genoten afkoopsom van een kaptaalverzekering. De rechter oordeelt dat hij zijn aandeel in de afkoopsom moet afstaan aan de vrouw.

De zaak (Rechtbank Midden-Nederland 6 november 2019, ECLI:NL:RBMNE:2019:5129) verloopt als volgt. Man en vrouw trouwen in 1985 in gemeenschap van goederen. Ze scheiden in 2012. In het echtscheidingsconvenant is niets vastgelegd over de tot de gemeenschap behorende kapitaalverzekering.

In 2013 laat de man de kapitaalverzekering afkopen en ontvangt de afkoopsom van € 8.749,47 zonder daarvan mededeling te doen aan de vrouw. De vrouw stuit op een brief van de verzekeraar waarin de afkoop is bevestigd.

Voor de rechter eist de vrouw onder meer de volledige afkoopsom. Zij stelt dat de afkoopsom haar volledig toekomt omdat er sprake is van opzettelijke verzwijging zoals bedoeld in art. 3:194 lid 2 BW. De man ontkent het opzettelijk verzwijgen en voert aan dat de afkoopsom is gebruikt om schulden te voldoen. Tevens geeft de man aan dat het bij hem een financiële chaos was.

Volgens de rechter heeft de vrouw voldoende onderbouwd dat de man de afkoopsom opzettelijk heeft verzwegen. Dat de man met het bedrag schulden heeft voldaan en dat het bij hem een financiële chaos was, is onvoldoende om de vordering van de vrouw af te wijzen.

Belang voor de praktijk

In de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig om alle relevante financiële informatie boven tafel te krijgen. Dat wordt alleen maar lastiger als de ex-echtgenoot een tot de gemeenschap behorend vermogensbestanddeel opzettelijk verzwijgt. Wat zijn de informatieverplichtingen in het kader van een echtscheiding?

Zo lang het huwelijk nog niet is ontbonden, zijn echtgenoten op grond van art.1:83 BW verplicht elkaar desgevraagd inlichtingen te verschaffen. Als een echtgenoot blijft weigeren, dan kan via de voorzieningenrechter zijn medewerking worden afgedwongen.

Daarnaast kan een echtgenoot overwegen om 'maritaal beslag' te laten leggen. Het maritaal beslag is een conservatoir beslag dat kan worden gelegd door een deelgenoot in een gemeenschap van goederen die is ontstaan door een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Een maritaal beslag moet voorkomen dat goederen, die behoren tot de gemeenschap van goederen tussen (voormalige) echtgenoten of geregistreerde partners, worden weggemaakt.

Maritaal beslag kan via een voorlopige voorziening tijdens de echtscheidingsprocedure worden aangevraagd. De financiële instelling zal na betekening van het beslag aan de beslaglegger moeten verklaren welke overeenkomsten op naam van de echtgenoot lopen. Ook na de echtscheiding hebben de ex-echtgenoten de plicht elkaar te informeren op grond van de eisen van redelijkheid en billijkheid. Weigert een ex-echtgenoot informatie te verstrekken, dan verloopt de route via de advocaat naar de rechter.

Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huwelijksvermogensrecht

27

Gerelateerde artikelen