Honderden veteranen die smartengeld krijgen uitgekeerd nadat ze ziek zijn geworden door oorlogsgeweld, moeten een deel hiervan direct weer inleveren bij de Belastingdienst. De rechter bepaalde eerder al dat dit onterecht is, meldt het AD.
Een belastinginspecteur die een praktische kunstgreep voorstelt omdat het bijzonder ingewikkeld is om het systeem aan te passen. Het moet niet gekker worden, dacht Bosnië- en Afghanistan-veteraan Ymo Hartzema (47) nadat hij voor de zoveelste keer aan de bel had getrokken over de foutieve hoogte van zijn smartengelduitkering.
Hartzema moest dit bedrag zelf maar helemaal weghalen uit de vooraf ingevulde inkomstenaangifte, zo was de suggestie. "Maar daarmee loop ik straks het risico als fraudeur te worden aangemerkt. Na alles wat we nu weten over de toeslagenaffaire wil ik dat stempeltje absoluut niet hebben. Voor je het weet lig je bij elke overheidsinstantie onder een vergrootglas", vertelt hij tegen de krant.
Hartzema wil gewoon dat in het systeem geen loonbelasting meer wordt afgedragen over zijn uitkering nu de Belastingdienst zijn protest daartegen gegrond heeft verklaard. En niet alleen voor hem, maar voor alle gewonde veteranen die een zogenoemde bijzondere invaliditeitsverhoging (biv) krijgen. Dit is een vergoeding van het smartengeld dat ze kunnen krijgen wanneer ze deels of geheel ziek zijn geworden en niet meer kunnen werken.
De Hoge Raad oordeelde vorig jaar bij een zaak van een brandweerman dat smartengeld niet mag worden gezien als loon, enkele bijzondere situaties daargelaten. Die uitspraak heeft verstrekkende gevolgen en geldt ook voor militairen. De Belastingdienst erkent dat er bij Hartzema ten onrechte loonbelasting wordt ingehouden.
Bron: AD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting