Het overgrote deel van de werknemers in Nederland heeft de voorkeur voor een loopbaan in loondienst in plaats van een carrière als zelfstandige. Dit percentage is sinds het begin van de coronacrisis gestegen van 60 procent naar maar liefst 80 procent. Dat blijkt uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP.

Vooral onder werknemers met (jonge) kinderen is de interesse in zelfstandig werk bekoeld geraakt als gevolg van de coronacrisis. De interesse in een carrière als zzp’er is in Nederland zelfs flink lager dan in het buitenland. Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema's die spelen op de werkvloer.

Baanzekerheid is de belangrijkste motivatie om niet voor een leven als zelfstandige te kiezen. Bijna één op de drie (30%) van de werknemers in Nederland noemt dit als reden. Dit percentage is wereldwijd gezien nog hoger bij werknemers die kinderen hebben (43%). Pas als de kinderen 18 jaar of ouder zijn, daalt dit percentage flink: 29% noemt dan nog baanzekerheid als belangrijkste reden voor een vaste baan.

Daarnaast geven werknemers aan dat ze sinds de coronacrisis nieuwe voordelen hebben ontdekt van werken in loondienst. Bijna een kwart (23%) noemt dit de reden om in loondienst te (blijven) werken. Ondanks dat de voorkeur voor werken in loondienst flink steeg, is er opvallend genoeg ook een stijging van interesse in een toekomstig bestaan als zzp’er te constateren. Vierentwintig procent van de werknemers wereldwijd geeft aan sinds het begin van de crisis veel meer interesse in deze vorm te hebben gekregen, nog eens 31% geeft aan hier enigszins meer interesse in te hebben. In Nederland is deze interesse fors minder en heeft maar 8% veel meer interesse in zelfstandig werk, 17% heeft dit enigszins meer.

Bron: ADP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Inkomstenbelasting, Loonbelasting

2

Gerelateerde artikelen