Hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit Leiden Jan van de Streek is van mening dat staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de wetscommentaren van de beroepsorganisaties NOB en RB terecht naast zich neerlegt, omdat het eigenbelang van de adviespraktijk de boventoon voert. Dat schrijft hij in het Financieele Dagblad.

De Tweede Kamer debatteert maandag 25 oktober 2021 over het pakket Belastingplan 2022. Naar aanleiding van een column van Edwin Heithuis op TaxLive op maandag 18 oktober 2021 over het niet integraal beantwoorden van de commentaren van de beroepsorganisaties bij de wetsvoorstellen zijn er Kamervragen gesteld. De Kamervragen zijn vrijdag 22 oktober 2021 door staatssecretaris Vijlbrief beantwoord (zie ook V-N Vandaag 2021/2498), waarbij hij toezegt om in de week van 25 oktober 2021 alsnog integraal te reageren op de commentaren van de NOB en het RB.

Van de Streek keert zich tegen Heithuis en spreekt van een ‘agressieve belastinglobby van de beroepsgroep van belastingadviseurs’ en is van mening ‘dat de adviseurs zich geen raad weten met de veranderende maatschappelijke opvattingen over het fenomeen belastingontwijking’. Volgens Van de Streek is er geen andere lobbyorganisatie in Den Haag die ongelimiteerd vragen mag stellen over een wetsvoorstel, die vervolgens steevast door de betrokken bewindspersoon worden beantwoord. In zijn opinieartikel voor het FD stelt hij onder andere dat ‘de gevolgen voor het fiscale vestigingsklimaat de boventoon voeren omdat het niet zelden draait om de eigen portemonnee’.

In een reactie hierop schrijft FD-journalist Laurens Berentsen in een redactionele bijdrage dat de meningen over de partijdigheid van de beroepsorganisaties verdeeld zijn. Voormalig staatssecretaris Snel weigerde ook al eens alle vragen van de NOB en het RB te beantwoorden, omdat deze volgens hem zo specifiek waren dat ze aan een casus gelinkt konden worden. Snel sprak destijds zelfs van ‘fiscale grensverkenning’. Ook wordt in de reactie van Berentsen een tegengeluid genoemd van Robert van der Jagt, voorzitter van de commissie Wetscommentaren van de NOB en partner bij KPMG Meijburg & Co, en een reactie van Henk Nijboer, PvdA-Tweede Kamerlid en belastingwoordvoerder.

Bron: FD/ redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2021

29

Gerelateerde artikelen