Om belastingontwijking tegen te gaan wil het kabinet een bronbelasting invoeren op rente- en royaltybetalingen. Die plannen gaan echter weinig helpen, concluderen hoogleraar Henk Vording en universitair hoofddocent Jan Vleggeert van de Universiteit Leiden.
In een artikel dat in Weekblad fiscaal recht (WFR) verschijnt zeggen de twee fiscalisten dat er sprake is van een tot mislukken gedoemde pr-stunt van het kabinet. De voorgestelde bronbelasting wil niet alleen het gebruik van Nederland als doorstroomland in belastingbesparende concernstructuren tegengaan maar ook het verschuiven van Nederlandse belastinggrondslag naar laagbelastende jurisdicties. De reikwijdte van de nieuwe bronbelasting is volgens Vleggeert en Vording echter veel te beperkt om deze doelen te bereiken.
Zo wordt de bronheffing alleen geheven op betalingen aan zogeheten ‘laagbelastende jurisdicties’, ofwel landen met een tarief van 7 procent of minder voor de winstbelasting. Maar dat tarief zelf zegt weinig over hoeveel belasting er in de praktijk daadwerkelijk betaald wordt, stellen de wetenschappers in een interview met dagblad Trouw. Zij menen dat dit effectieve tarief beter het uitgangspunt kan zijn. 'Het lijkt erop dat het kabinet vooral oog heeft voor een andere doelstelling: het kabinet wil graag af van het imago dat Nederland een belastingparadijs voor multinationals is. Zo bezien is de voorgestelde bronbelasting vooral een public-relations stunt en zoals dat hoort bij een stunt, is de kans op mislukking reëel', zo citeert de krant de twee WFR-auteurs.
Bron: Trouw
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Dividendbelasting
Dossiers: Prinsjesdag 2018
Carrousel: Carrousel