De gebruiker van een winkel- of kantoorpand in Den Haag zal volgend jaar tevreden naar zijn OZB-aanslag kijken. De gemeente verlaagt het OZB-tarief voor de gebruiker met ruim dertig procent, waardoor de gemiddelde aanslag met bijna 500 euro daalt. Dat blijkt uit een Forum-onderzoek naar de ozb-tarieven onder de grootste gemeentes van ons land. Negatieve uitzonderingen zijn Rotterdam, Eindhoven en Apeldoorn. Hun aanslag stijgt sterker dan de 'macronorm' van de centrale overheid (2,45 procent in 2014). Rotterdam is goed voor een aanslag die gemiddeld met bijna zeven procent stijgt.
Tarieven 'te laag'
Rotterdam relativeert deze forse verhoging, die berekend is aan de hand van de gegevens die de havenstad zelf heeft aangeleverd. De gemiddelden vallen hoger uit door het ontbreken van de waarden van industriële en havenobjecten in de berekeningen, claimt de havenstad.
De gemeente Eindhoven verklaart de sterke stijging met het feit dat de tarieven in 2013 'te laag' waren. Apeldoorn geeft geen verklaring voor de belastingstijging van 3,94 procent. Ondanks het beleid om ondernemers te ontzien, blijft de gemeente Nijmegen nog steeds koploper op gebied van de OZB-tarieven.
Ondernemersstad
In Den Haag zijn ze tevreden. Het is de enige gemeente binnen de club van de grote gemeentes die de aanslag voor 2014 verlaagde. 'Den Haag wil een stad zijn waar ondernemers welkom zijn', zegt de Haagse wethouder van Financiën, Boudewijn Revis (VVD), in een reactie.
Schuldrelatie
Wie naar het staatje kijkt van de grootste gemeentes ziet een overeenkomst; hoge gemeenteschulden worden vaak vertaald in hoge OZB-percentages. Rotterdam, Groningen, Apeldoorn en Nijmegen hebben per inwoner een hoge schuld. De OZB-tarieven bij die gemeentes zijn dan ook hoger, waarbij Nijmegen de negatieve uitschieter is. Den Haag laat de andere kant van de medaille zien; de gemeenteschuld is er ook laag.
Bron: VNO-NCW
1