‘De Tweede Kamer heeft deze week de kans om te laten zien dat buitenlandse banken welkom zijn in Nederland.' Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vooruitlopend op een motie in de Tweede Kamer die het strenge bonusbeleid mogelijk voor altijd wil vastleggen. ‘Dit is het verkeerde signaal aan investeerders die serieuze interesse hebben in ons land. Zo lopen we banen en belastingen mis die we goed kunnen gebruiken'.

Maximaal 20 procent

In Nederland mogen banken maximaal 20 procent van het vaste salaris aan variabele beloning uitkeren. Volgens Europese regels zou dit 100 procent mogen zijn. Vrijwel alle Europese landen hanteren ook 100 procent. VNO-NCW is van mening dat Nederland bij de EU-regels moet aansluiten en zich niet uit de markt moet prijzen met eigen strengere regels, zoals nu het geval is.

Grote zakenbanken

Zonder de huidige (strengere) Nederlandse bonuscap is Amsterdam voor banken die een deel van hun activiteiten van het Verenigd Koninkrijk naar een ander land in Europa willen overbrengen, al snel favoriet boven bijvoorbeeld Dublin, Frankfurt en Parijs. Zo'n vijftig grotere en kleinere financiële bedrijven hebben Nederland nog altijd op hun lijst staan als vestigingsplaats vanwege de Brexit. Enkele grote zakenbanken zijn daarbij nog in de markt, waarbij Nederland serieus kans maakt om een deel van hun activiteiten binnen te halen.

1 miljard mis

Het mislopen van de activiteiten van enkele van dergelijke grote zakenbanken door de te strenge Nederlandse bonuscap scheelt volgens conservatieve schattingen al gauw 1 miljard euro aan belastingopbrengsten. Daarnaast loopt Nederland rechtstreeks tot zo'n 7.000 banen en indirect mogelijk nog eens 10.000 banen mis. Dit alles nog los van de positie van Amsterdam als financieel centrum die (verder) verzwakt, aldus VNO-NCW.

Feiten op tafel

Hans de Boer: ‘Ons pleidooi is zorgen dat we niet strenger zijn dan de EU vraagt. Ook omdat dit banken zijn die niet vallen onder het depositogarantiestelsel, en de Nederlandse belastingbetaler dus geen risico loopt. De strengere wetgeving, en de motie die dat nu volledig dreigt vast te spijkeren, is volgens ons penny wise maar pound foolish. Wij willen die feiten graag op tafel hebben vóór de Tweede Kamer onomkeerbare besluiten neemt waar de belastingbetaler en werknemers de dupe van zijn. Dit soort zaken moeten worden betrokken in de afweging bij zo'n motie.'
 
 

Bron: VNO-NCW

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Loonbelasting

1

Gerelateerde artikelen