De nieuwe belasting op leidingwater van staatssecretaris Weekers van Financiën heeft ‘onvoorziene en disproportionele negatieve gevolgen' voor vooral de chemie en de voedingsindustrie, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Een bedrijf dat nu 50 euro per jaar betaalt, moet straks miljoenen betalen. Daarnaast zal de nieuwe afvalstoffenheffing juist het tegenovergestelde effect van vergroening hebben, aldus de ondernemingsorganisaties.

Niet doorberekenen 

De belasting op leidingwater kent nu een maximumgrens van 300 m3 voor de heffing. Die grens wordt afgeschaft. Dat zal betekenen dat individuele bedrijven soms 5 of zelfs 10 miljoen euro moeten gaan betalen. De klappen zullen verder vooral vallen in de zorg en de toeristische sector, en bij kantoren. Die enorme bedragen kunnen niet zomaar worden doorberekend in de prijs, zeker niet door multinationals, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. 

Minder recycling 

De herinvoering van de afvalstoffenheffing in oktober 2014 zal volgens de ondernemingsorganisatie niet leiden tot de gewenste vergroening. In plaats daarvan zal de heffing leiden tot het transport van afval naar het buitenland, minder recycling en het uitstellen of zelfs schrappen van bodemsanering en asbestverwerking door bedrijven. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat Weekers met de afvalsector moet overleggen over een effectievere wijze om tot vergroening te komen. 

Belastingplan 2014 

De Tweede Kamer vergadert maandag voor het eerst over het Belastingplan 2014.
 

Bron: VNO-NCW

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen