De Europese Commissie heeft maandag een voorstel gepresenteerd dat een einde moet maken aan de heffingsvrijstellingen voor hybride leningen binnen de Europese Unie. Daartoe moet de moeder-dochterrichtlijn worden aangepast. Als alle 28 Europese lidstaten akkoord gaan, moet de richtlijn 31 december 2014 zijn geïmplementeerd.
Het voorstel is een vervolg op de plannen die de EC vorig jaar december bekendmaakte over het bestrijden van agressieve tax planning. Daarmee haakte de Commissie aan bij het internationale debat over belastingontwijking door grote internationale ondernemingen, in het kader waarvan bijvoorbeeld de OECD werkt aan een actieplan over Base Erosion and Profit Shifting (BEPS).
 
Belastingontwijking wordt mede mogelijk gemaakt door verschillen tussen de nationale regels in diverse landen. De hybride lening is daar een bekend voorbeeld van. Als betalingen binnen een concern door het bronland worden beschouwd als (aftrekbare) rente voor een lening, terwijl het ontvangende land de betalingen beschouwd als (vrijgesteld) dividend is het resultaat een aftrekpost zonder corresponderende rentebate die belast is.

Verplichting

De Europese Commissie stelt nu voor om, als de betaling in het bronland wordt beschouwd als aftrekbare rente, in het vestigingsland de vrijstelling te laten vervallen. Het wordt echter niet verplicht om de dividenduitkering te belasten. "Dat kan ook helemaal niet", constateert Bartjan Zoetmulder, voorzitter van de commissie internationale fiscale zaken van de NOB en tax partner bij Loyens&Loeff. "Lidstaten kunnen niet verplicht worden belasting te heffen. In de persberichten wordt wel gesuggereerd dat heffing zou móeten plaatsvinden, maar in het tekstvoorstel voor de aanpassing van de richtlijn staat duidelijk dat het gaat om het vervallen van de verplichting om de vrijstelling toe te passen."
 
Toch denkt Zoetmulder dat het voorstel wel kan rekenen op de instemming van de lidstaten. "En ik neem aan dat er vervolgens sprake zal zijn van behoorlijke druk op landen om de gewijzigde richtlijn zo toe te passen dat aan het gebruik van hybride leningen een einde zal komen."

Contraproductief

Het ministerie van Financiën kon maandag nog geen uitsluitsel geven over het kabinetsstandpunt met betrekking tot het voorstel van de Europese Commissie.
 
Helmar Klink, partner International Tax Services bij EY, is mild over de verwachte consequenties voor de Nederlandse praktijk. "Hier en daar zullen wat aanpassingen moeten plaatsvinden, maar ik ben hier niet erg van onder de indruk. Wel moet men vrezen dat dit type maatregelen ook contraproductief kan uitvallen. Als een land meer belastinginkomsten wil realiseren, kan men beter niet de vestiging van internationale concerns ontmoedigen. Want dan loop je veel werkgelegenheid mis."

Substance

Ook Zoetmulder denkt - op het eerste gezicht - dat de consequenties voor Nederland beperkt zullen zijn, ook wat betreft het tweede deel van het EC-voorstel, een aanscherping van antimisbruikbepalingen die betrekking hebben op lege bv's. "In Nederland hanteren we dat principe al, met 'fraus legis'', zegt hij. "Wij zijn al gewend dat we structuren tegengaan die economisch geen realiteitsgehalte hebben. De recente aanpassing van de substance-eisen door het kabinet is daar ook een voorbeeld van."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting

5

Gerelateerde artikelen