Een paar dagen voor overlijden betaalt een eigenwoningbezitter de hypotheekrente voor een jaar vooruit. Advocaat-generaal Niessen concludeert dat de rente tot aan overlijden eigenwoningrente is en de rente na overlijden niet.

De zaak (9 juni 2020, ECLI:NL:PHR:2020:582) verloopt als volgt. Een vrouw betaalt aan het begin van het kalenderjaar de hypotheekrente voor haar eigen woning voor een heel jaar vooruit. Een paar dagen later overlijdt zij. Is nu de rente in haar overlijdensaangifte inkomstenbelasting volledig aftrekbaar?

Volgens advocaat-generaal Niessen niet. Niessen stelt dat voor zover de rente ziet op de periode tot aan het overlijden er sprake is van eigenwoningrente. Omdat de woning na overlijden geen eigen woning meer is, is de vooruitbetaalde rente die ziet op de periode na overlijden ook geen eigenwoningrente meer. Daarmee is het grootste deel van de rente niet aftrekbaar in de overlijdensaangifte inkomstenbelasting van de overledene.

Het laatste woord is uiteraard aan de Hoge Raad.

Belang voor de praktijk

De meningen over deze rechtsvraag zijn verdeeld. Als je uitgaat van een eenmalige beoordeling van de rente op het betalingsmoment (standpunt erfgenamen) dan is er sprake van volledig aftrekbare eigenwoningrente. De belastinginspecteur, het hof en Niessen zijn echter van mening dat de rente gedurende de gehele periode waarop deze betrekking heeft, moet worden beoordeeld, een continu-toets. Als dat standpunt juist is, is maar een heel klein deel van de vooruitbetaalde rente aftrekbaar. Omdat er in de parlementaire geschiedenis geen goede aanknopingspunten zijn, valt naar onze mening voor beide standpunten wat te zeggen.

Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

2

Gerelateerde artikelen