De parkeerapp Parkeerwekker mag geen diensten meer aanbieden in Amsterdam. De gemeente mag de app verbieden, oordeelt de voorzieningenrechter in een kort geding. In het vonnis zegt de rechter dat Parkeerwekker aanzet tot "onrechtmatige gedragingen", zoals het niet betalen van de verschuldigde parkeerkosten.

Parkeerwekker stuurt parkeerders een bericht wanneer een scanvoertuig langs hun geparkeerde auto rijdt. Wie zo'n berichtje krijgt, heeft vijf minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen en een boete te ontlopen.

De gemeente meent dat Parkeerwekker de privacyregels overtreedt en dat de app de handhaving van het parkeerbeleid ondermijnt. Nadat de partijen er in een gesprek niet waren uitgekomen, stapte de gemeente naar de rechter.

De voorzieningenrechter gaat mee in de argumenten van de gemeente. "Het belang van de gemeente - het financiële en algemene belang teneinde de stad leefbaar en (met de auto) bereikbaar te houden voor bewoners en bezoekers - weegt zwaarder dan het commerciële belang", luidt het vonnis.

Parkeerwekker zegt "super teleurgesteld" te zijn met de uitspraak, aldus woordvoerder Luis Roman. "Wat we zien aan de uitspraak is dat deze gebaseerd is op een onderbuikgevoel dat iedereen de Parkeerwekker zal gebruiken om geen parkeergeld te betalen. Die aanname is niet onderbouwd." De rechtbank vooronderstelt dan ook een verkeerde doelgroep van Parkeerwekker, stelt Roman. "Sinds de scanauto is ingevoerd, is het aantal boetes enorm gestegen. Bijvoorbeeld in Tilburg met 300 procent. Dat komt niet omdat daar meer bezoekers komen, maar omdat die auto's zo snel rondrijden en mensen vergeten hun parkeerapp aan te zetten. Dat is de doelgroep waar wij op richten."

Hoeveel mensen gebruikmaken van het product wil Roman wegens concurrentiegevaar niet zeggen, maar "we hebben wel al heel veel boetes bespaard". Volgens de site van Parkeerwekker 812 boetes ter waarde van in totaal ruim 52.000 euro. Ongeveer de helft van de gebruikers zit in Amsterdam, maar "op alle plekken waar scanauto's rijden kun je de app gebruiken". Naast Amsterdam heeft ook Leiden al verzocht te stoppen met het scannen van de auto's.

Het bedrijf beraadt zich nog op een vervolgstap. "Nu de uitspraak er ligt van deze rechter heb je kans dat andere kortgedingzaken dit overnemen. Ik weet niet of het zin heeft in andere steden door te gaan, of dat we er de stekker nu uit trekken", aldus de woordvoerder.

Bron: Rechtspraak

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

2

Gerelateerde artikelen