Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar ter waarde van 368 miljoen euro beslag gelegd op criminele geldstromen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2020 (303 miljoen euro) en het jaar daarvoor (258 miljoen euro). Het aantal witwasonderzoeken nam toe naar 5820, van 4354 in 2020, zo maakte het OM donderdag bekend.
Naast het rechercheren op drugs of wapens, zegt het OM steeds vaker onderzoek te doen naar (crimineel) vermogen dat op onverklaarbare wijze is ontstaan. "Een toename van dergelijke witwasonderzoeken frustreert criminele activiteiten op een zeer efficiënte manier", aldus het OM in een persbericht.
Dat er meer vermogen is afgepakt, komt volgens het OM doordat er beter wordt samengewerkt met andere organisaties, zoals de politie, bijzondere opsporingsdiensten en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Daardoor komen criminele geldstromen beter in zicht. Ook helpt het dat vaker gewerkt wordt met specialisten op het gebied van het afpakken van crimineel vermogen en andere bezittingen. De Financial Intelligence Unit (FIU) ontving een groot aantal ongebruikelijke transacties van meldplichtige instellingen zoals banken en accountants. Dat deze bijdrage essentieel is, berekende het Anti Money Laundering Centre (AMLC) van de FIOD: in 60% van de zaken die de FIOD afdoet, is gebruik gemaakt van door de FIU verstrekte verdachte transacties.
De opmars van cryptovaluta als vermogensobject van criminelen is ook goed terug te zien in de cijfers. Zo werd vorig jaar ter waarde van 34,6 miljoen beslag gelegd op deze vorm van digitaal vermogen, tegen 8,3 miljoen euro in 2020 en 1,1 miljoen euro in het jaar daarvoor.
Bij de opsporing van fraude en oplichting zorgde de coronapandemie vorig jaar ook voor uitdagingen, aldus het OM. Daarbij moet gedacht worden aan extra werk als gevolg van fraude met steunmaatregelen of met de uitgekeerde zorgbonus, maar ook oplichting bij de verkoop van Covid-beschermingsmiddelen en (valse) negatieve testen.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Strafrecht