'Let als boer of tuinder op met gemengd gebruik van de grond. Een vereiste is namelijk dat de grond voor meer dan 90% landbouwkundig wordt gebruikt. Is er sprake van gemengd gebruik en bedraagt het niet-landbouwgebruik meer dan 10% dan is de landbouw- of cultuurgrondvrijstelling niet meer aan de orde. Dit is iets waar je je van bewust moet zijn'.
Deze waarschuwende woorden schrijft fiscalist Pieter Seegers in het vakblad Boerderij. Seegers doet dat aan de hand van een recente uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland. In deze zaak oordeelt de rechtbank dat het weiland teveel privé wordt gebruikt om deze grond onder de cultuurgrondvrijstelling te scharen. De rechter baseert zijn oordeel op foto’s waarop een waslijn met twee palen zichtbaar is en ook op andere zaken die duiden op privégebruik in de woonsfeer. Op de foto is ook een hek zichtbaar die het weiland afscheidt van de rest van het perceel grasland.
Verder ziet de rechter op andere foto’s dat hier en daar een schaap rondloopt. De rechter onderkent dat dit weliswaar – samen met de verklaring van de boer op de zitting – wijst op gemengd gebruik, maar hij vindt dat onvoldoende voor de conclusie dat de grond ook nagenoeg geheel bedrijfsmatig wordt gebruikt. Het rondlopen van enkele exemplaren van de veestapel op hoofdzakelijk voor privé gebruikt terrein is immers niet ongebruikelijk voor een agrarisch ondernemer, zo redeneert de rechter. Door het privégebruik is het weiland niet voor minstens 90% 'dienstbaar' aan het landbouwbedrijf en geldt dus niet de cultuurgrondvrijstelling, is zijn eindconclusie.
Bron: Boerderij