Buitenlandse rechtspersonen die zijn opgericht en geregistreerd in een risicoland, zogenoemde offshore vennootschappen, worden genoemd als een grote witwasdreiging voor Nederland. Ze kunnen worden gebruikt als investeringsvehikel in Nederlands vastgoed met behulp van crimineel geld. Het Anti Money Laundering Centre (AMLC) heeft de risico-indicatoren in kaart gebracht van deze vennootschappen.
De lijst van risico-indicatoren is het product van het AMLC-project 'offshore vennootschappen' dat liep van 2017 tot 2022 waarbij is gekeken naar de witwasrisico’s van offshore vennootschappen in relatie tot Nederland. Het gebruik van deze vennootschappen is overigens niet verboden en kan een legitieme bedrijfseconomische of juridische reden hebben.
Het hier te lande aanhouden van vastgoed (als eigenaar of hypotheeknemer) door offshore vennootschappen biedt daarentegen ook allerlei kansen voor criminelen en fraudeurs om vermogen uit criminele bron te investeren en van deze investering te genieten of rendement mee te behalen. Bij de start van het project in 2017 zag het AMLC de volgende landen 42 landen als risicoland:
Andorra, Anguilla, Antigua & Barbuda, Aruba, Bahama's, Barbados, Belize, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Cook Islands, Costa Rica, Curaçao, Cyprus, Dominicaanse Republiek, Dominica, Gibraltar, Guernsey, Hong Kong, Isle of Man, Jersey, Kaaiman Eilanden, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg, Maleisië, Malta, Marshall eilanden, Mauritius, Monaco, Montserrat, Panama, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent & de Grenadines, Samoa, Seychelles, Singapore, Turkije, Turks- & Caicoseilanden, Vanuatu, Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) en Zwitserland.
Het AMLC is een kennis- en expertisecentrum om witwassen te bestrijden. Onder andere de politie, het Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit (FIU), de FIOD, banken, accountantskantoren en notarissen werken 'publiek-privaat' samen in dit centrum. Het rapport met de 15 risico-indicatoren is te downloaden op de website van het AMLC.
Bron: AMLC
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Strafrecht