Bron: RVO.nl
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting
Bron: RVO.nl
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting
Aantal expats met 30%-regeling in vijf jaar bijna verdubbeld
Het aantal expats dat in Nederland van de 30%-regeling profiteert, is in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Binnen de EU geeft Nederland de grootste belastingkorting aan expats: zij hoeven de eerste vijf jaar over ongeveer een derde van hun salaris geen belasting te betalen. Dit kost de Nederlandse schatkist ruim een miljard euro per jaar, meldt Follow the Money (FTM).
Zware bewijslast voor vergrijpboeten aan echtgenote van ab-houder
De Hoge Raad oordeelt dat het hof niet goed heeft gemotiveerd dat overtuigend is aangetoond dat X met (voorwaardelijk) opzet geen gebruikelijk loon van de BV heeft verantwoord.
Nota van wijziging Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025
Staatssecretaris Idsinga van Financiën heeft de nota van wijziging op het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. Door de nota van wijziging wordt een eerdere aankondiging in de memorie van toelichting, dat de definitie voor preferente aandelen wordt aangepast, nagekomen.
Belastingontwijking superrijken: moet Nederland heffingsrechten uitbreiden na emigratie?
In een artikel over de positie van de mobiele zeer vermogende particulier, de 'high net worth individual’, richt fiscalist en hoogleraar Stan Stevens zijn pijlen op de fiscale behandeling van (de inkomsten uit) vermogen waardoor een emigratie niet meer resulteert in een belastingvoordeel. Kan Nederland belastingontwijking door deze groep bijvoorbeeld bemoeilijken door haar heffingsrechten uit te breiden bij emigratie?
Kabinet gaat niet aan slag met belastingaanslag voor koning
Het nieuwe kabinet gaat niet aan de slag met een motie van de Tweede Kamer die vraagt om de Grondwet te wijzigen, zodat leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting kunnen gaan betalen. De ontraden motie van D66'er Sneller is al in januari aangenomen, maar nog nooit was er een officiële reactie opgekomen.
Aanwending overschot risicopremies voor pensioen fiscaal niet toegestaan
Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst stelt dat het fiscaal niet is toegestaan om een eventueel overschot aan risicopremies aan te wenden voor hoger ouderdomspensioen of partnerpensioen bij overlijden op of na pensioendatum.
Inwerkingtreding verruiming uitbetaling algemene heffingskorting in 2028 nog onzeker
De beoogde inwerkingtredingsdatum bij koninklijk besluit van het voorstel in het Belastingplan 2025 tot een gerichte verruiming van de uitbetaling van de algemene heffingskorting (AHK) is 2028. Welke inwerkingtredingsdatum haalbaar is, is vanwege de overvolle IV-planning van de Belastingdienst niet met zekerheid vast te stellen. Dat staat in de voortgangsbrief alleenverdienersproblematiek die door onder andere de Staatssecretarissen van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Tweede Kamer wil koerswijziging in handhaving zzp-wetgeving
De Tweede Kamer vraagt het kabinet om een koerswijziging in de handhavingsstrategie om de rust onder opdrachtgevers en zzp’ers weer terug te brengen. De handhavingsstrategie van de Belastingdienst moet worden gewijzigd ten behoeve van een zachtere landing bij het opheffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025.