In antwoord op vragen van Tweede Kamerleden heeft staatssecretaris Weekers van Financiën woensdag gezegd dat de huidige tijdelijke inkeerregeling "wat hem betreft de laatste keer is" dat zwartspaarders op clementie kunnen rekenen, aldus Weekers.
De huidige boetevrije periode voor spaarders die verzwegen vermogen opbiechten ging in op 2 september en loopt tot 1 juli 2014. Vanaf dat moment wordt geleidelijk aan een stringenter beleid gevoerd: de boete zal dan 30 procent van de ontdoken belasting bedragen terwijl die op 1 juli 2015 verhoogd wordt tot 60 procent. Eerder maakte Weekers bekend dat de nieuwe inkeerregeling een succes was. Sinds 2 september hebben bijna vijfhonderd belastingplichtigen gebruik gemaakt van de mogelijkheid vermogen te melden.
Moraal
De Kamerleden Wouter Koolmees (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) ondervroegen de staatssecretaris woensdag tijden het Algemeen Overleg Belastingdienst over de rechtvaardiging van de nieuwe inkeerregeling. "Alweer een versoepeling?", zo vroeg Koolmees zich af. "Welk signaal wordt hiermee afgegeven? Met het oog op de belastingmoraal zet ik vraagtekens bij deze maatregel: nog even en belastingplichtigen gaan er rekening mee houden dat binnen afzienbare tijd zich wel weer een nieuwe kans voordoet verzwegen vermogen boetevrij op te biechten." Omtzigt sloot zich bij die vragen aan en wilde ook weten hoe een en ander zich verhoudt tot de harde aanpak die de Belastingdienst hanteert in de bestrijding van fraude.
Big Bang
Weekers antwoordde dat hij - mede vanwege die argumenten - "lang nagedacht" had over de vraag of hij de inkeerregeling moest instellen. De doorslag gaf de samenloop met de Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst, die onder meer een verlenging inhoudt van de navorderingstermijn bij kwade trouw tot twaalf jaar. "Daarbij wilden wij geen overgangsregeling instellen, maar met een Big Bang overschakelen. Maar dat vereist wel dat je mensen in staat moet stellen schoon schip te maken."
Dat is dan wat Weekers betreft de laatste keer, zo voegde hij daaraan toe. Daarna wordt het beleid stringenter en dat "sluit mede aan bij de internationale trends rondom het automatisch uitwisselen van informatie en bij de afschaffing van het bankgeheim in diverse landen", aldus de staatssecretaris.
Bron: Redactie TaxLive
2