Het Rekenkamerrapport over de aanpak van intracommunautaire btw-fraude is een steun in de rug van de huidige aanpak, aldus staatssecretaris Weekers van Financiën in een reactie op het vandaag uitgekomen rapport van de Algemene Rekenkamer. 'De Belastingdienst en de FIOD hebben de afgelopen jaren flink werk gemaakt van de aanpak van btw-carrouselfraude.' In een nieuwsbericht benadrukt Weekers dat hij net als de Rekenkamer nog mogelijkheden ziet om de informatiepositie van de fiscus te verbeteren en de internationale samenwerking te versterken.
Het Rekenkamerrapport
In het rapport blikt de Algemene Rekenkamer terug op een gezamenlijk onderzoek met het Rekenhof van België en het Bundesrechnungshof van Duitsland, naar intracommunautaire btw-fraude uit 2009. Het doel van dit terugblikonderzoek is na te gaan welke acties de staatssecretaris en de Belastingdienst sinds die tijd hebben ondernomen. Het blijkt dat de Belastingdienst de bestrijding van carrouselfraude heeft geïntensiveerd door meer capaciteit daarvoor vrij te maken en de regie te verbeteren. Het lijkt erop dat het fiscale nadeel door carrouselfraude is afgenomen.
Uit het rapport volgt ook dat de Belastingdienst in preventief opzicht een aantal maatregelen heeft genomen om carrouselfraude tegen te gaan:
- het opschonen van inactieve btw-nummers;
- de toepassing van de verleggingsregeling voor CO2-emissierechten;
- de introductie van waarschuwingsbrieven.
Weekers voegt daar aan toe dat inmiddels ook succesvol een btw-verleggingsregeling is ingezet bij de handel in mobiele telefoons en computeronderdelen en er is een speciale regeling voor de handel in gas en elektriciteit geïntroduceerd. Op basis van monitoring trok de Belastingdienst in totaal 39.000 niet-actieve btw-nummers in om te voorkomen dat hiermee fraude kon worden gepleegd. Daarnaast werden er 206 ondernemingen stopgezet die mogelijk bij btw-fraude betrokken waren.
Aanpak gaat verder
De Algemene Rekenkamer doet in het rapport ook wat aanbevelingen over hoe de Belastingdienst de aanpak van intracommunautaire btw-fraude op onderdelen nog kan verbeteren. Ook staatssecretaris Weekers ziet net als de Rekenkamer nog mogelijkheden om de informatiepositie van de fiscus te verbeteren en de internationale samenwerking te versterken. Zo laat hij weten dat op dit moment onder andere een brede impactanalyse wordt uitgevoerd naar de mogelijkheden die een aandeelhoudersregister biedt. Daarmee zou onder andere misbruik van btw-nummers bij het overgaan van vennootschappen in andere handen kunnen worden voorkomen.
Weekers: 'In Europees verband wordt via de Eurofisc-werkgroepen de gestructureerde informatie-uitwisseling over fraudepatronen en -trends en best-practices geïntensiveerd. Daarnaast vergelijkt de Belastingdienst via het VAT Information Exchange System de gegevens uit het buitenland met de btw-aangiften die in Nederland worden gedaan. De matchingverschillen die ontstaan worden via een risicoselectiemodel onderzocht. Deze aanpak is uitgedragen naar andere lidstaten; Spanje, Portugal, Zweden, Finland en Hongarije experimenteren er inmiddels mee.'
Ook is Weekers voorstander van het voorstel van de Europese Commissie voor een snel reactiemechanisme om btw-carrouselfraude via een verleggingsregeling te voorkomen. 'Ik vind dat dit voorstel zo snel mogelijk door de lidstaten moet worden aangenomen. Hierdoor kunnen lidstaten zonder tijdrovende Brusselse procedures op een veel vroeger moment schade voor de schatkist voorkomen.'
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting