Staatssecretaris Frans Weekers ziet "geen echt verschil van inzicht" tussen de Belastingdienst en de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het ministerie van Financiën (VHMF). Dat schrijft hij in eind vorige week gepubliceerde antwoorden op Kamervragen van de SP. VHMF-voorzitter Erik Rutten stelde eerder dat horizontaal toezicht voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) niet de juiste weg is.

Weekers zegt geen verschil van inzicht te zien, maar hij is het wel oneens met de conclusie die de VHMF trekt over horizontaal toezicht. Volgens Rutten is er met horizontaal toezicht geen verantwoorde controledichtheid te behalen en staan structurele kenmerken van kleine bedrijven - ze ontberen de interne controlemechanismen van grote bedrijven - succes van horizontaal toezicht in de weg.

Weekers houdt echter vast aan aan "de waarde van horizontaal toezicht voor het mkb". De vertrouwensrelatie wordt daarbij niet aangegaan met de belastingplichtige, maar met zijn fiscaal adviseur. De Belastingdienst monitort hoe die adviseur zijn kwaliteit waarborgt en beoordeelt aan de hand daarvan de aanvaardbaarheid van de ingediende aangiftes. De VHMF-voorzitter schreef daarover in het blad Het Register dat het "tien tot vijftien jaar of nog meer" zou duren "om de bulk van fiscale dienstverleners op verantwoorde wijze dit traject in te loodsen", terwijl de uitkomst van die operatie "ongewis" is.

SP-Kamerlid Bashir stelde hierover vragen aan Weekers, omdat hij ervan uitgaat dat verticaal toezicht het kind van de rekening is bij bezuinigingen en de trend naar horizontaal toezicht. Weekers kondigde echter in december al aan het verticale toezicht te intensiveren. De werving van extra medewerkers is nu in volle gang, terwijl de aanslagregeling momenteel wordt versneld en geïntensiveerd.

Zoals eerder aangekondigd moet het intensievere verticale toezicht dit jaar een extra belastingopbrengst van 265 miljoen euro opleveren. Daar staat een investering van 108 miljoen euro tegenover. De totale meeropbrengsten van de aanpassingen moeten in 2016 zijn opgelopen tot 623 miljoen euro.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

2

Gerelateerde artikelen