Staatssecretaris Weekers van Financiën steunt het voorstel van de Europese Commissie om de moederdochterrichtlijn zodanig aan te passen dat betalingen op hybride leningen óf in het bronland óf in het ontvangende land belast worden. Dat heeft hij woensdag verklaard in antwoord op vragen van TaxLive. De staatssecretaris zet wel vraagtekens bij de wijze waarop het voorstel nu geformuleerd is. "De tekst is op een aantal punten onduidelijk. Dat zal moeten worden aangepast", aldus Weekers.
Uit eerdere berichtgeving op TaxLive.nl bleek dat fiscalisten het niet eens zijn over de wijze waarop het EC-voorstel van vorige week maandag moet worden geïnterpreteerd. Niet verwonderlijk, aldus de staatsecretaris. "Zo worden er door de Commissie een aantal voorbeelden genoemd van onder meer Amerikaanse bedrijven. Maar uiteraard heeft de moederdochterrichtlijn alleen betrekking op de Europese lidstaten."
In de kwestie of het voorstel nu beoogt (ontvangende) lidstaten te verplichten tot heffing of dat bedoeld wordt opties open te laten, zegt Weekers dat wat hem betreft verplichte heffing het uiteindelijke resultaat moet zijn. Als zou blijken dat dat met het huidige tekstvoorstel niet wordt gerealiseerd, "dan moet dat worden aangepast". "Mijn inzet is dat het niet langer mogelijk moet zijn dat de betreffende geldstromen in zijn geheel niet belast worden."
Vertrek
Dat een dergelijke maatregel logischerwijs leidt tot het vertrek van vennootschappen die alleen om deze reden in Nederland gevestigd zijn, kan Weekers niet verontrusten. "In dergelijke vennootschappen ben ik ook helemaal niet geïnteresseerd. Het gaat mij om bedrijven die hier reële economische activiteiten ontplooien."
Overigens sprak de staatssecretaris zijn twijfel uit over de omvang van de steun die het voorstel van de lidstaten zal krijgen. "Ik heb begrepen dat de steun van enkele grote landen niet vanzelfsprekend is. Wel heeft Griekenland, vanaf 1 januari voorzitter van de Europese Unie en groot voorstander van dit voorstel, duidelijk gemaakt het komende halfjaar spijkers met koppen te willen slaan."
Bron: Redactie TaxLive
0