In de brief gaat Weekers in op wat hij noemt 'het publieke en politieke debat over belastingontwijking via Nederland' dat vorig jaar november en december oplaaide, mede naar aanleiding van berichten over de fiscale planning van bedrijven als Google en Starbucks, en het Actieplan van de Europese Commissie om belastingontwijking te bestrijden. Kamerleden van GroenLinks en de SP stelden daarover diverse vragen aan Weekers en drongen er bij de staatssecretaris op aan in te grijpen. Weekers heeft eerder meerdere keren gezegd belastingconstructies 'met vuur en zwaard' te willen bestrijden.
Uit de donderdag gepubliceerde antwoorden op de Kamervragen en de tegelijkertijd naar de Kamer gestuurde brief blijkt echter dat Weekers geen nieuwe initiatieven ontplooit. Hij signaleert dat de Eerste en Tweede Kamer bij verschillende gelegenheden de vraag hebben opgeworpen of de mogelijkheden voor het internationale bedrijfsleven om zijn belastingdruk te plannen niet te groot zijn geworden. Echter: "Doordat het een internationaal vraagstuk betreft, is het antwoord op die vraag niet eenvoudig." Wel zal Nederland "actief meewerken aan de ontwikkeling van internationale regels en normen die de concurrentieverhoudingen tussen landen en tussen bedrijven in verschillende landen gezond houden en daardoor duurzaam zijn", aldus Weekers. "De recente initiatieven van de OESO en de Europese Commissie geven Nederland daartoe de mogelijkheid."
Elders in de Kamerbrief geeft de staatssecretaris aan dat er bij het zoeken naar zo'n 'duurzame oplossing' wel rekening gehouden moet worden met de open aard van de Nederlandse economie. "Zij dient ruimte te bieden voor het onderhouden van een doeltreffend fiscaal stelsel dat investeringen in de relevante sectoren van de Nederlandse economie ondersteunt." Bovendien heeft het feit dat Nederland een knooppunt is geworden in het financiële verkeer economische voordelen: "En dat schept structurele en hoogwaardige werkgelegenheid die we moeten koesteren." Holland Financial Centre onderzoekt momenteel het belang voor de Nederlandse economie van de non-bank financiële sector. Dat onderzoek wordt naar verwachting in het voorjaar afgerond.
Op de Kamervragen die specifiek betrekking hebben op de fiscale planning door Google en Starbucks geeft Weekers, telkens met een beroep op Artikel 67 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen, geen antwoord. Hij volstaat met te herhalen dat hij de initiatieven van de Europese Commissie en de OESO toejuicht. "Met de Europese Commissie ben ik van mening dat kunstmatige regelingen waarmee grondslag naar andere jurisdicties wordt verplaatst en gevallen waarin door incongruenties tussen nationale wetgevingen inkomsten overal buiten de heffing blijven, een probleem vormen dat aangepakt moet worden. Die aanpak kan het best in internationaal verband plaatsvinden", aldus de staatssecretaris.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht