Het kabinet slaagt er hoogstwaarschijnlijk niet in om een raadgevend referendum te dwarsbomen over het schrappen van een belastingvoordeel voor mensen met een (bijna) afbetaald huis. Voorvechters van zo'n referendum zijn druk bezig genoeg steun te verzamelen, maar hoeven niet bang te zijn dat het referendum wordt afgeschaft voor het zover is.
Het kabinet wil zo snel mogelijk van het raadgevend referendum af en maakt daarom haast. De Tweede Kamer buigt zich donderdag over de intrekkingswet en zou daarover de dinsdag erop kunnen stemmen. Maar dat is te laat voor de Eerste Kamer om de wet nog voor 8 maart goed te keuren. 50PLUS en de andere pleitbezorgers van het referendum over de zogeheten wet-Hillen hebben tot die dag de tijd om 300.000 handtekeningen van medestanders in te zamelen.
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zou de Eerste Kamer nog wel kunnen vragen de intrekkingswet met spoed te behandelen. Maar volgens ingewijden is ze dat niet van plan.
Er zijn inmiddels ruim 16.000 handtekeningen binnen, meldt 50PLUS. De campagne zou ,,net pas echt op stoom komen'', omdat het bouwen van een deugdelijke website wat tijd vergde. De partij durft er nog niet op te rekenen dat ze inderdaad tot 8 maart de tijd krijgt. ,,De tegenwerking van het kabinet merk je aan alles'', waarschuwt fractievoorzitter Henk Krol. Hij is op zijn hoede voor ,,trucs''.
De Tweede Kamer heeft voor het debat over de intrekking van het referendum donderdag 6,5 uur ingeruimd. Dinsdag hoort de Kamer eerst het oordeel aan van deskundigen over het wetsvoorstel.
Het kabinet, dat van het referendum af wil omdat het geen effectief instrument zou zijn, kan in de Kamer rekenen op brede steun. Ook een deel van de oppositie ziet het liever sneuvelen.
Het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, in april 2016, was tot dusver het enige. In maart volgt een tweede. Dat gaat over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel aftapwet of sleepwet genoemd.
Bron: ANP
0