De strengere witwasaanpak van banken leidt tot juridisch getouwtrek over bankrekeningen. Financiële instellingen nemen veel te lichtvaardig afscheid van klanten, zeggen advocaten tegenover het FD. Banken stellen dat ze aan hun wettelijke plicht voldoen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. En dat ze daarbij zorgvuldig te werk gaan.

Witwasbeleid is voor banken een topprioriteit sinds ING in 2018 voor 775 miljoen euro met het OM schikte vanwege systematisch lakse witwascontroles. Financiële instellingen trokken sindsdien duizenden mensen aan om oude klantdossiers op orde te brengen en nieuwe klanten en transacties te screenen.

Het gevolg is dat banken bedrijven overstelpen met vragen, niet alleen over de aandeelhouders en herkomst van de gelden van hun eigen bedrijf, maar ook over die van hun zakenpartners, afnemers en leveranciers. Wie geen volledig of bevredigend antwoord geeft, loopt het risico de deur te worden gewezen, net als andere klanten die een verhoogd risico vormen.

Tal van bedrijven stapten afgelopen anderhalf jaar naar de rechter om de bankrekening weer geopend te krijgen: van een internationale vleeshandel tot een saunaclub. De ene keer kreeg de bank gelijk, de andere keer de klant. De vonnissen tonen de lastige positie van banken, maar ook de enorme impact die de onderzoeksplicht van banken heeft op bedrijven. Het FD lichtte vier rechtszaken uit.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Strafrecht

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen