De overheid geeft te vaak verkeerde prikkels aan het bedrijfsleven als het gaat om grote maatschappelijke problemen als klimaat, volksgezondheid en arbeidsmarkt. Evalueer daarom welke regelingen schadelijke bedrijfsmodellen of effecten mede in stand houden en beëindig
deze regelingen. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een advies. Met name de innovatiebox moet het ontgelden.
Volgens het onafhankelijke adviesorgaan heeft het bedrijfsleven veel potentieel om problemen op te lossen, maar dit wordt onvoldoende aangewend. De overheid kan daarbij een sleutelrol vervullen, maar doet dat nu niet genoeg, zo staat te lezen in het rapport 'Goede Zaken'. Het regeringsbeleid houdt gevestigde ondernemingen te veel uit de wind en dat maakt hen afwachtend en belemmert vernieuwing vanuit het bedrijfsleven. In plaats van ondernemingen uit te dagen en te motiveren, geeft overheidsbeleid nu vaak de verkeerde prikkels.
Volgens de WRR geeft de overheid bestaande bedrijven veel te vaak een voorsprong. Als voorbeeld wordt de innovatiebox genoemd, een belastingvoordeel dat onderzoek door ondernemers moet stimuleren.
WRR-onderzoeker Marthe Hesselmans hierover: "Om dat voordeel te krijgen, moet je al winst maken, dus gaat de faciliteit naar resultaten uit het verleden. De regeling is bovendien complex, dus de vernieuwende bedrijven die we willen stimuleren, komen er lastig bij. Dan heeft zo'n fiscale stimulans weinig - of zelfs een averechts - effect. De gelden van dit instrument lijken dus vooral gevestigde belangen te ondersteunen."
Tegelijkertijd constateert de WRR dat bedrijven te gemakkelijk verdienen aan zaken die schade toebrengen aan mens en milieu. Zo is het goedkoper om nieuw plastic te maken dan oud plastic te recyclen. Ook is het vaak goedkoper om telkens nieuwe uitzendkrachten in te huren in plaats van het vaste personeel om te scholen.
De WRR pleit daarom voor een omslag in beleid: van pamperen naar uitdagen en motiveren. Het adviesorgaan beveelt daarbij onder meer aan om terughoudend te zijn met subsidies en fiscale regelingen voor bedrijven en alleen steun te bieden als tijdelijk zetje voor maatschappelijke oplossingen.
Lees ook het thema Innovatiebox.
Bron: WRR/ANP/NOS
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen