Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) verwijten Frans Timmermans dat de belastingen in het partijprogramma van GroenLinks-PvdA te veel omhoog gaan. Rijke mensen mogen van de linkse partijleider "best wat bijbetalen". Zo zal hij Nederland "kapot belasten", verwijt Yeşilgöz hem tijdens het verkiezingsdebat van RTL.
"Ik vind echt dat de overheid naar zichzelf kan kijken", zegt Yeşilgöz. Samen met Omtzigt ziet ze liever dat de overheid gaat bezuinigen om geld vrij te maken om hun plannen uit te voeren.
Wat dat betreft, kijkt Omtzigt ook kritisch naar de VVD. Het coalitieakkoord van het kabinet, waar de liberale partij ook in zat, leek "meer op het PvdA-programma", vindt het populaire Kamerlid. Dat terwijl VVD en ook CDA en D66 minder uitgaven hadden beloofd, merkt hij op.
Timmermans ging in de tegenaanval en verweet Omtzigt dat in zijn programma "de sterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen". Omtzigt benadrukte zijn plannen om bijvoorbeeld de energielasten van mensen te verlagen, onder meer door de belasting omlaag te doen. Wat Omtzigt betreft komt "het gas dat we uit de Noordzee gaan halen betaalbaar beschikbaar voor de Nederlandse huishoudens".
Timmermans noemde het teleurstellend dat Omtzigt liever op Europees niveau de inkoop van eigen aandelen wil belasten. Hij wacht op Brussel, is de conclusie van de linkse partijleider. "Ik stel vast dat u geen duidelijkheid geeft over het minimumloon", voegde hij toe - een ander punt waarover de twee politici eerder twistten. "Dat vind ik heel jammer", concludeerde Timmermans.
Pensioenstelsel
Daarnaast probeerde Omtzigt in het debat, vergeefs, Dilan Yeşilgöz (VVD) over te halen aanpassingen te doen in het nieuwe pensioenstelsel. Omtzigt vindt dat bestaande deelnemers aan pensioenfondsen op zijn minst de keuze moeten krijgen of ze al naar het nieuwe stelsel willen overstappen, of dat ze onder het oude stelsel willen blijven. Yeşilgöz wil daar niets van weten, zo werd duidelijk.
De Tweede en Eerste Kamer heeft na honderden uren debatteren ingestemd met het nieuwe stelsel, zei de VVD-voorvrouw. "En nu vraagt u mij of ik bereid ben om alsnog besluiten terug te draaien?" Dat wil ze niet. "Laten we dan kijken hoe we dit goed kunnen uitvoeren, in plaats van weer stappen terugzetten."
Teleurstellend, vindt Omtzigt. "Ik heb nog nooit gezien dat je 1500 miljard vermogen omzet zonder instemming van de deelnemers. Het is de grootste financiële operatie ooit en het is ook zeer risicovol."
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Pensioenen