Er is maar liefst een toename van 226 procent te zien in het aantal kilometervergoedingen dat fietsers van hun werkgever krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van mobiliteitsspecialist Shuttel onder zo'n 125 werkgevers. De onderzoekers vergeleken data uit de eerste kwartalen van 2023 en 2024.

Het fietsgebruik laat in het onderzoek de grootste stijging zien, gevolgd door de auto (+9 procent) terwijl het aandeel treinreizen ten opzichte van andere vervoersvormen juist een daling van 24 procent ondergaat. De vergoeding voor werknemers die met het openbaar vervoer reizen, kan oplopen tot 34 cent per kilometer. Dit gebeurt wanneer de werknemer een relatief korte afstand naar werk aflegt met het OV, omdat organisaties hierdoor met hoge opstartkosten kampen. Werknemers die naar hun werk fietsen, krijgen een onbelaste maximale vergoeding van 23 cent per gefietste kilometer.

Pieter Roemeling, directeur van Shuttel, stelt dat werkgevers die werknemers laten overstappen van de metro, tram of bus naar de fiets binnen een niet al te grote straal van de werkgever, tot 32 procent aan kosten kunnen besparen. “Mocht je het fietsen naar werk nog aantrekkelijker willen maken, dan kun je altijd nog een hogere vergoeding aanbieden”, aldus Roemeling.

Bron: Shuttel

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

224

Gerelateerde artikelen