Opticien Ton Greving, mede-directeur van familiebedrijf Greving & Greving, veroordeelt de mentaliteit en de belastingmoraal van bedrijven als Specsavers, Hans Anders en Pearl. "Met behulp van handige fiscale structuren zorgen ze voor oneigenlijke concurrentie en maken ze het leven van zelfstandige optiekzaken moeilijk en soms zelfs onmogelijk."

Greving staat aan het hoofd van een optiekketen met veertien zaken in het noorden van Nederland. Zijn bezwaren tegen de concurrentievervalsing via belastingconstructies van de grote jongens in de brillenwereld heeft hij een aantal jaren geleden geprobeerd aanhangig te maken bij de politiek, maar zonder succes.

"Specsavers zit op Guernsey. Het geld van deze winkels maakt een reis die van de grootste aandeelhouder van Grandvision (Pearle en Eye Wish) voert langs Monaco, de Antillen en Bermuda. Hoe lager de belastingdruk, hoe meer prijsvoordeel en hoe meer marketingbudget. Ten koste van de ondernemingen die wel gewoon belasting betalen in het land waar zij werken", zegt Greving in een reportage van de Volkskrant.

Greving vertelt dat hij in het verleden wel eens een aanbod kreeg van adviseurs om de rechten op zijn bedrijfsnaam in een belastingparadijs te vestigen en dan een forse rekening te sturen voor het gebruik van die naam. Via deze constructie wordt de winst in Nederland gedrukt en daarmee de belasting. "Maar dat past niet bij onze mentaliteit. Maar als een concurrent vijf winkelpanden verderop wel zo werkt…, dat wringt. Dat is zuur", stelt de optiekdirecteur teleurgesteld vast.

Wat Greving ook steekt is dat de grote ketens in deze crisistijd meteen klaar staan bij de overheid om hun hand op te houden voor steun terwijl ze de afgelopen jaren allemaal belastingontwijkende voordelen genoten. Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek komt in de reportage aan het woord als fiscaal specialist: "Een bedrijf als Specsavers opereert binnen de belastingwet. Als ondernemingen in aanmerking komen voor coronasteun, dan moeten ze dat krijgen, ook als ze gebruikmaken van fiscale constructies. De overheid maakt dit mogelijk."

Maar dit is, zegt Van de Streek in de krant, voor de wetgever wel het moment om daar mee te stoppen. "Ik vind altijd dat de overheid belastingontwijking moet aanpakken. De steun die dat soort bedrijven nu in de coronacrisis krijgen, toont aan er nu iets aan moet gebeuren. Dat is lastig omdat het ook internationaal allemaal vragen opwerpt, maar dit is het moment."

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

25

Gerelateerde artikelen