De zorgsector zit in onzekerheid nu een deel van de zzp'ers volgend jaar mogelijk stopt. Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven en controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. De omvang van de gevolgen is nog moeilijk te overzien. "Sommigen gaan in loondienst, maar anderen stoppen ermee", denkt de beroepsorganisatie voor het zorgpersoneel NU'91.

In verschillende sectoren, waaronder de zorg, is sprake van schijnzelfstandigheid.

NU'91 maakt zich zorgen, omdat in de zorg nu al lange wachtlijsten zijn en het moeilijk is roosters te vullen. Zodra zzp'ers in de zorg niet in loondienst willen en dus besluiten te vertrekken, worden deze problemen alleen maar groter. "Dan krijgen we nog meer bedden die leegstaan en zorg die niet verleend kan worden. Ook stijgt de werkdruk voor mensen die wel gaan werken, zij krijgen nog meer op hun bordje", schetst NU'91. "We hebben zzp'ers nu nodig om de boel draaiende te houden."

Een deel van de mensen heeft er bewust voor gekozen niet in loondienst te willen. Onder meer vanwege een hoger salaris en meer zeggenschap over hun werk en diensten als zelfstandige. Volgens de beroepsorganisatie is het moeilijk om deze mensen te verleiden in loondienst te komen, maar wel noodzakelijk. "Het lastige is alleen dat we nu sleutelen aan de kant van de zzp'ers. We zouden moeten kijken naar waarom deze mensen zzp'er willen zijn en daar beleid voor lange termijn op maken."

Volgens NU'91 is het belangrijk om de sector aantrekkelijker te maken. Momenteel lopen er cao-onderhandelingen, maar die verlopen volgens de organisatie "stroef". "Ik heb weinig hoop dat er op korte termijn een oplossing komt", zegt een woordvoerder.

De FNV hoort vanuit de sector dat de meerderheid van de zzp'ers bereid is in loondienst te gaan. Volgens bestuurder FNV Zorg Bert de Haas kiezen mensen er bewust voor om in de zorg te werken, dus willen zij niet overstappen naar een andere sector. "In eerste instantie waren ze terughoudend, maar nu lijkt dat te veranderen", zegt De Haas. "Zij zullen wel wat moeten slikken, want de zorg kan ze niet hetzelfde salaris blijven geven."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Inkomstenbelasting, Arbeidsrecht

1450

Gerelateerde artikelen