Er ligt zware politieke en maatschappelijke druk op het Openbaar Ministerie (OM) om ook personen te vervolgen en niet alleen te schikken in hun onderzoek naar falende witwascontroles bij ABN Amro. Dat plaatst de aanklagers voor een duivels dilemma. Persoonlijke verantwoordelijkheid is vaak lastig te bewijzen, en het OM is zelden succesvol in dit soort zaken, blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad.

Zeker na de recordschikking van 775 miljoen euro die ING met het OM trof wegens zijn falende antiwitwasbeleid was de onvrede bij politiek en publiek groot. Weer gingen bankiers vrijuit, net als na de Libor-affaire bij Rabobank, was het sentiment.

"Als er bij ABN weer een schikking van een paar honderd miljoen uitrolt zonder dat er individuele bankiers vervolgd worden, dan heeft het OM iets uit te leggen in de Tweede Kamer", zegt PvdA-fractielid Henk Nijboer. "Als de misstand kennelijk zo ernstig is, mag de reflex niet zijn om bestuurders hun verantwoordelijkheid te laten afkopen op kosten van hun eigen aandeelhouders."

Bestuurders weten zichzelf doorgaans goed buiten schot te houden en het gezichtsverlies te beperken, ziet ook Marcel Pheijffer, hoogleraar forensische accountancy en voormalig FIOD-medewerker. "Dan raakt het vooral de aandeelhouder heel hard omdat die voor de kosten opdraait", zo zegt Pheijffer in de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

2

Gerelateerde artikelen