De Zwitserse belastingdienst, de Federal Tax Administration (FTA), heeft eind september voor de eerste keer met buitenlandse autoriteiten informatie over bankrekeningen uitgewisseld. Hiermee komt feitelijk een einde aan het beruchte maar populaire Zwitserse bankgeheim, waarbij welgestelde Europese burgers hun vermogen met een Zwitserse bankrekening buiten het bereik van de eigen belastingdienst konden houden.

Dat meldt persbureau Reuters. Zwitserland heeft zich afgelopen jaren gebonden aan de fiscale samenwerking met buitenlandse autoriteiten om wereldwijd de strijd met belastingontduiking aan te gaan. Het Alpenland heeft inmiddels een uitwisselingsakkoord gesloten met de Europese Unie, Australië, Canada, Guernsey, IJsland, Isle of Man, Japan, Jersey, Noorwegen en Zuid-Korea. Onder meer Cyprus en Roemenië zijn, hoewel lidstaten van de Europese Unie, van een uitwisseling uitgesloten. 'Deze landen voldoen niet aan de internationale normen voor vertrouwelijkheid en databescherming', aldus woordvoerders van de Zwitserse belastingdienst. Om technische redenen is de uitwisseling met Australië en Frankrijk vertraagd. Ook worden er geen gegevens met Kroatië, Estland en Polen uitgewisseld.

Bij de Federal Tax Administration zijn inmiddels ongeveer zevenduizend banken, verzekeraars en andere financiële instellingen geregistreerd. Daardoor krijgen de Zwitserse autoriteiten toegang tot data van miljoenen rekeningen. In omgekeerde richting verstuurt de Zwitserse belastingdienst informatie over twee miljoen accounts aan partner-landen.

De gedeelde informatie omvat de naam en het adres van de rekeninghouder, samen met een fiscaal registratienummer. Ook worden gegevens over de rekeningbalans en het kapitaalinkomen gedeeld. Hierdoor kunnen de autoriteiten bekijken of de belastingplichtige zijn buitenlandse financiële activa correct heeft gemeld.

Het bankgeheim was van oudsher heilig in Zwitserland. De afgelopen jaren is daar verandering in gekomen onder druk van eerst de Verenigde Staten en later ook Europese landen. De Nederlandse Belastingdienst heeft inmiddels informatieverzoeken aan de Zwitserse autoriteiten gestuurd voor de banken UBS, Credit Suisse, Julius Bär en recentelijk nog de bank BNP Paribas. Doel van deze verzoeken is om financiële gegevens te verkrijgen van potentiële Nederlandse zwartspaarders.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

450

Gerelateerde artikelen