Afgelopen zondag heeft 66% van de Zwitserse burgers vóór een belastinghervorming gestemd van de vennootschapsbelasting die al door het parlement was goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2020 zullen alle bedrijven in Zwitserland uniforme belastingtarieven betalen. Met de nieuwe winstbelasting wendt Zwitserland het gevaar af van vermelding op de zwarte EU-lijst van landen met twijfelachtige belastingregimes.

Dat meldt de Frankfurter Allgemeine. Zwitserland stond al een tijd onder zware druk van de EU en de OESO om de belastingvoordelen voor internationale bedrijven, die in het land zijn gevestigd maar voornamelijk in het buitenland actief zijn, af ​​te schaffen. Zwitserland implementeert volgend jaar een EU-proof systeem dat alle bedrijven onder dezelfde belastingregels onderwerpt.

Tot nu toe hebben ongeveer 24.000 bedrijven geprofiteerd van verlaagde belastingtarieven of zelfs belastingvrijstellingen op kantonnaal niveau. Dit is straks dus voorbij waardoor Zwitserland niet langer EU-sancties hoeft te vrezen.

Grote multinationals als Glencore, Novartis, Nestlé of Swiss Re zouden volgend jaar meer belasting moeten afdragen aan de Zwitserse belastingdienst. Om te voorkomen dat Zwitserland als economische locatie zijn aantrekkingskracht verliest, heeft het parlement een EU-compatibel pakket van tegenmaatregelen bedacht waardoor grote bedrijven evenveel of iets meer belastingen gaan betalen. Concreet kunnen de afzonderlijke kantons compenserende maatregelen nemen door de winst uit octrooien (octrooibox) met maximaal 90 procent te verlagen en de onderzoeks- en ontwikkelingskosten fiscaal aftrekbaar te maken.

De belangrijkste compensatie bestaat echter uit verlaging van de algemene VPB-tarieven door de meeste kantons die dan gaan gelden voor zowel multinationals als het lokale mkb. De overgrote meerderheid van de kantons is van plan om de tarieven voor vennootschapsbelasting te verlagen naar 12 tot 14 procent. Volgens een onderzoek van het auditkantoor KPMG, zo meldt de krant, betalen bedrijven in Zwitserland momenteel gemiddeld 17 procent belasting. Ter vergelijking: in Duitsland is het 30 procent, in Groot-Brittannië 19 procent en in Ierland 12,5 procent.

EY heeft de diverse maatregelen van het hervormingspakket op een rij gezet.

Bron: Frankfurter Allgemeine

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen