De PvdA heeft in de financiële bijsluiter van het verkiezingsprogramma opgenomen dat de arbeidskorting voor zelfstandigen in vier jaar tijd moet worden afgeschaft. Het zou de schatkist 800 miljoen euro opleveren. Dit voornemen heeft vanuit ondernemersorganisaties het etiket "ZZP-boete" gekregen, wat door verschillende media wordt overgenomen. De PvdA blijft echter achter het idee staan, zo viel op te maken uit de reactie van verschillende potentiële Kamerleden.

Het is natuurlijk de vraag, afhankelijk van de verkiezingsuitslag, in hoeverre het afschaffen van de arbeidskorting voor zelfstandigen op de formatietafel zal belanden. Zelfstandigen krijgen er desondanks koude rillingen van. De arbeidskorting is afhankelijk van de hoogte van het inkomen en kan maximaal 1611 euro zijn.  

Zelfstandigen

De fiscale behandeling van zelfstandigen heeft in de Tweede Kamer ook al eerder dit jaar de aandacht getrokken. Tijdens het debat over de Fiscale Agenda in februari sloegen de Kamerleden Groot (PvdA) en Van Vliet (PVV) piketpalen door aan te geven dat de fiscale voordelen voor ondernemers niet nog groter mogen worden dan voor werknemers. En het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde onlangs een studie waarin de zelfstandigenaftrek onder vuur wordt genomen. De generiek werkende zelfstandigenaftrek zou niet effectief zijn om ondernemerschap te bevoordelen. Het is daarbij overigens de vraag of dat het enige bestaansrecht is van de zelfstandigenaftrek. De MKB vrijstelling wordt door de onderzoekers overigens wel positief neergezet. 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht, Inkomstenbelasting

4

Gerelateerde artikelen